Blog post

ANATOLIA RESTAURANT&LOUNGE

Anatolia to nowa restauracja z dość mrocznym wystrojem ,która powstała przy Placu Konstytucji po starej dobrej restauracji Varso vie.

Anatolia to leżąca w środkowej Turcji kraina historyczna, która skrywa prawdziwe cuda natury. Wygasłe wulkany oraz liczne wąwozy. Tu leży słynna kraina Kapadocja, która przyciąga miliony turystów swoimi niepowtarzalnymi formami skalnymi.

Czarne ściany tworzą klimat bardziej na wieczorny wypad z przyjaciółmi ,niż z rodziną na niedzielny obiad. Ja właśnie w takich okolicznościach zawitałam w niedzielne popołudnie do Anatoli (z rodziną).

W kuchni rządzą kucharze prosto z Turcji, uśmiechnięci i pozytywni ludzie którzy z przyjemnością pozują do zdjęć.

Na początek zamawiam herbatę oraz kawę – obie po turecku.

Parzenie kawy na sposób turecki to swoisty rytuał. Chodzi o wydobycie z kawy jej charakterystycznych nut smakowych, mocy i słodyczy. Jej tajemnica kryje się w umiejętnym sposobie przygotowania oraz piance, bez której kawa po turecku traci swój smak. Palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawowca są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem, i serwowane w małej filiżance.

Herbata okazała się bardzo mocnym i esencjonalnym naparem o pięknym, miodowym kolorze, zaś kawa podana na drewnianej desce w kształcie serca z ekstremalnie słodkim cukierkiem zadowoliła mojego domowego konesera kawy.

Obszerne menu nie robi na mnie pozytywnego pierwszego wrażenia. Lubię krótkie karty,które są gwarancją świeżości.

Na przystawkę zamówiłam Sigara Boregi(13zł)Rurki z chrupiącego ciasta z farszem z sera feta oraz pietruszką ,serwowane z sosem jogurtowym. Jedynie do czego mogę się przyczepić to ilość farszu-mogłoby być go trochę więcej.

Chyba największą niespodzianką tej wizyty była turecka pizza wypiekana w specjalnym tureckim piecu.  Skusiliśmy się na wersję z mielonym mięsem cielęco -jagnięcym z warzywami – Kiymali pide(28zł). Fantastycznie cienkie ,chrupiące i bardzo smaczne ciasto w podłużnej formie prezentowało mniej atrakcyjny wizualnie ,ale równie dobry i aromatyczny farsz. Bogactwo pietruszki oraz papryki, odpowiednia słoność i fantastyczna struktura.Polecam!

Następnie raczyliśmy się jednym z kilku specjałów Anatolii .Tavuk Sote(35zł)to nic innego jak pokrojona w kostkę pierś kurczaka smażona z warzywami(głównie kolorowe papryki, cebula oraz zioła). Serwowane w ładnym glinianym półmisku w towarzystwie kaszy bulgur ,która była za długo gotowana, a umieszczenie jej na płaskiej desce uniemożliwia sprawną konsumpcję .Porcja jest ogromna.

Dania z grilla przygotowywane są tutaj na specjalnym grillu opalanym węglem drzewnym ,a do każdego zamówionego dania mamy do wyboru kaszę, ryż bądź opiekane ziemniaki.

Szalejemy i zamawiamy deskę specjałów z grilla –Karisik Kebap(49zł– porcja dla jednej osoby).Znalazły się na niej kotlety cielęce niezwykle delikatne, subtelnie przyprawione by nie zabić smaku mięsa.

Skrzydełka z kurczaka – soczyste o paprykowej nucie i chrupiącej skórce.

Szaszłyk z mielonego mięsa jagnięco-cielęcego ,przyprawione tureckimi przyprawami oraz czerwoną papryką – soczyste, lekko pikantne ,wyraziste w smaku. Bardzo przyjemne.

Szaszłyk z grillowanego mięsa z kurczaka – duże kawałki piersi kurczaka w aromatycznych przyprawach z dominacją papryki. Odpowiednio soczyste.

Na desce znalazła się również porcja świeżej sałatki ,grillowana ostra papryczka, ćwiartka pomidora oraz zamówione opiekane ziemniaki.

Wszystkie te mięsne specjały były po porostu dobre, nie były spalone i nie pachniały brudnym grillem. Soczyste i pełne smaku.

Zwróćcie uwagę na porcje zanim zaczniecie narzekać na ceny.

Czy autentyczna kuchnia turecka przyjmie się w tym miejscu? mam nadzieję, iż odpowiedź będzie twierdząca, ale o tym przekonamy się z upływem czasu…

 

GŁODNA DOROTA

Anatolia Restaurant & Lounge

Plac Konstytucji 2
00-552 Warszawa

Strona internetowa:FACEBOOK

 

 

 

 

 

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close