Blog post

BLUE CACTUS to jedna z nielicznych restauracji którą odwiedzam dość często. Sukces tego miejsca tkwi w klimacie, najlepszej Margaricie truskawkowej w mieście i jedzeniu typu tex-mex na którego samą myśl mam ochotę zaraz tam zawitać.

Wnętrze jest bardzo kolorowe, zwykle takie jaskrawe kolory mnie drażnią ale tu pasują jak ulał i wprawiają w dobry nastrój. Ogromna sala główna z kolorowymi krzesłami oraz stołami ,sala z barem ,taras oraz część na imprezy zamknięte w której nagrywany jest program kinomaniak, to wnętrze ogromnego budynku zlokalizowanego przy parku Morskie Oko i dość blisko Łazienek Królewskich.

Dwadzieścia lat minęło jak jeden dzień ,a Blue Cactus nieustannie w dobrej formie i nie zwalnia tempa.

Jednym z moich rytuałów związanych z tym miejscem jest Margarita truskawkowa(25zł) ,którą zamawiam zawsze na początku i delektuje się jej smakiem podczas wizyty. Uwielbiam ją, za jej smak i niczym niezmąconą świeżość .Granita truskawkowa w Blue Cactus to mrożone truskawki, lód oraz cukier. Nie znajdziemy ,ani nie wyczujemy tu sztucznych barwników czy aromatów .Z dodatkiem dobrej jakości tequili daje połączenie idealne. Najlepsza Margarita Truskawkowa w mieście!

Jedną z moich ulubionych przystawek jest  Cactus Combo Plate(49zł),czyli większość dostępnych przystawek na jednym talerzu. Różnorodność tekstur oraz smaku. Małe Cactus Quesadillas –wypełnione ciągnącym się serem pszenne tortille z dodatkiem kurczaka, piekielnie ostre panierowane i nadziewane serkiem papryczki jalapeno, skrzydełka  w domowym sosie Luisiana czy chrupiące pierożki z ciasta filo wypełnione farszem z kurczaka, kremowego serka, kaparów oraz oliwek. Ziemniaki w mundurkach wypełnione serem i bekonem, podane z sosem Blue Cheese. Przystawkowy zawrót głowy.

Obecnie w lokalu obowiązuje jesienna karta dań jako dodatek do regularnego menu.

Pierwszy raz spróbowałam w tym lokalu burgera. Tak przyznam się ,iż nie wierzyłam w to że dostanę tu burgera spełniającego moje oczekiwania i mając zachciankę na ten przysmak udawałam się do moich ulubionych burgerowni .To był błąd ponieważ burger z Blue Cactus dorównuje im jakością oraz smakiem i tworzy mocną konkurencję również cenową.

Burger z karmelizowaną cebulą(27zł)domowej roboty maślana, lekka i chrupiąca brioszka skrywa pyszne wnętrze.200g soczystej wołowiny (medium rare).Doprawiony kuminem z dodatkiem świeżej rukoli i pomidora, słodką karmelizowaną cebulką oraz dodającą jeszcze więcej słodyczy pulpą dyniową i podkręcony marynowanym jalapeno – eksplozja smaku i czysta przyjemność z jedzenia.

 

Z jesiennej karty spróbowała również grillowanego karmazyna(36zł). Soczysty filet z dodatkiem miętowego masła oraz ziołowego panco. Serwowany na sałatce ze smażonym burakiem i jarmużem. Zdrowa alternatywa dla burgera.

Propozycją deseru na jesienne szare dni jest Chimichanga Jabłkowa(16zł)Serwowane w smażonej w głębokim tłuszczu tortilli aromatyczne jabłka duszone z cynamonem i miodem podawane z lodami waniliowymi – to deser dla twardych zawodników. Niestety tortilla okazała się lekko tłusta …

Fajita – serwowane na patelni skwierczące mięso(do wyboru krewetki ,kurczak, wołowina bądź mix) z paseczkami kolorowych papryk i cebuli. Podane z aromatycznymi dodatkami kwaśną śmietaną, guacamole, salsą freca (czyli -salsa pomidorowa) i ostrymi papryczkami jalapeno oraz tortillami. Fajita należy do dań, które oryginalnie je się rękoma, nie ma większej frajdy;)

Lemon Chicken(32zł)przygotowywany według receptury z 1966roku (rok otwarcia restauracji).Połowa grillowanego na wolnym ogniu kurczaka skąpanego w aksamitnym cytrynowym słodko-kwaśnym sosie sprawił ,iż moje kubki smakowe szalały z zachwytu.

 

Dodatki takie jak aromatyczny i lekko ostry ryż meksykański(6zł) czy sałatka coleslaw (6zł)sprawdzają się idealnie.

Krewetki w boczku( 54zł)marynowane w pomarańczach ,podawane w formie szaszłyków a następnie owijane w boczek i grillowane krewetki. Przyjemny owocowy aromat wzmacnia dodatek pikantnej i świeżej salsy mango. Serwowane z dodatkiem zdrowej komosy ryżowej.

Tarta Pekan(24zł)to mój zdecydowany faworyt .Świeża z dużą ilością pysznych orzechów na owocowym nie za słodkim nadzieniu i  kruchym maślanym cieście .Obłęd!

Przyjazna atmosfera przyciąga rodziny z dziećmi na liczne wydarzenia, Blue Cactus to idealne miejsce na zorganizowanie imprezy np. integracyjnej. Profesjonalna obsługa zadba o każdy szczegół i proponuje mnóstwo atrakcji takich jak meksykański zespół „Mariachi”, pokazy barmańskie, kasyno, karykaturzysta, wieczór karaoke, foto budka oraz cieszące się największym uznaniem pokazy brazylijskiej samby oraz zespół bębniarzy, grających uliczną sambę.

Sama miałam okazję uczestniczyć w imprezie zorganizowanej w tym miejscu i bardzo pozytywnie będę ją wspominać .

Blue Cactus stawia na wykorzystanie polskich produktów sezonowych, które znajdują swoje miejsce w menu specjalnym. Pojawiają się one wraz ze zmianą pory roku i funkcjonują równolegle do karty głównej. Zachęcam do spróbowania jesiennej karty i czekam na następną z niecierpliwością.

Polecam

Głodna Dorota

BLUE CACTUS

ul.Zajączkowska 11
00-785 Warszawa

Strona internetowa:www.bluecactus.pl

   FACEBOOK

Blue Cactus Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close