Blog post

BOHEMIA – CZESKIE SPECJAŁY I NAJLEPSZE PIWO

Bohemia to nazwa łacińska historycznej krainy, graniczącej od zachodu z Saksonią a od wschodu z Morawami. Dziś w tym miejscu leżą Czechy ,których smaki chce nam przybliżyć  restauracja Bohemia.

To miejsce doskonałym piwem i jedzeniem płynące mieści się w bardzo atrakcyjnej lokalizacji – Al. Jana Pawła II 23 ( róg Grzybowskiej ) i cieszy podniebienia głodnych mieszkańców Warszawy  od sierpnia 2016 roku . Osobiście zawitałam tu dopiero kilka dni temu na kolację w blogerskim towarzystwie, a poznane tajniki serwowania piwa zgodnie ze sztuką piwowarską pozostaną na zawsze w mojej pamięci.

I od tego właśnie zacznę .Czeskie piwo uznawane jest za jedno z najlepszych na świecie. W restauracji Bohemia mamy możliwość skosztowania niepasteryzowanego piwa Pilsner Urquell ,które przyjeżdża do Warszawy prosto z browaru w Pilźnie (w czasie nie dłuższym niż 48 godzin). Brzmi intrygująco prawda? a to dopiero początek piwnej przygody 🙂

Podczas transportu utrzymywana jest stała temperatura chłodzenia 4-6oC a umieszczenie go w specjalnym worku chroni przed powietrzem oraz światłem – czyli od momentu uwarzenia w browarze do momentu otworzenia kranu nie ma styczności z czynnikami zewnętrznymi co wpływa na jego wyjątkowy smak i świeżość .W tym piwie występuje naturalny gaz, który powstał w procesie warzenia piwa. Dzięki temu nie poczujemy okropnego uczucia ciężkości jak po wypiciu piwa z gazem dodawanym osobno.

Taki produkt zasługuje na szczególną oprawę. Właściciele restauracji starają się szerzyć w Polsce kulturę picia piwa. Dlatego tylko w trzech należących do nich restauracjach w Polsce znajdują się specjalnie zaprojektowane i dostosowane bary do tego typu serwowania piwa. A o jaki rodzaj serwowania chodzi? Tapster (w potocznym nazewnictwie jest to barman, który dba o najwyższą jakość serwowanego piwa) z ogromną starannością przygotowuje kufle. Są one myte ręcznie w specjalnym płynie(z Czech)następnie odkładane  do wanny z zimną wodą, która chłodzi szkło do temperatury podania 70 C. Świeże piwo nalane przez profesjonalistę do idealnie umytego, mokrego  i schłodzonego kufla nie doznaje „szoku” i nie pieni się – stad smak piwa jest dokładnie taki jak prosto z browaru.

Nie przepadam za piwem ,ale po spróbowaniu tego bursztynowego płynnego złota zmieniłam zdanie.

Mieszane piwo czyli TERAZ ČESKÁ ( 0,5L 12zł) powstaje z dwóch gatunków piwa : Kozel Ciemny i jasny Pilsner Urquel. Dwie idealnie oddzielone warstwy cieszą oko i podniebienie. Nie ma tu miejsca na mocną gorycz i cierpkość. Doskonałe.

Kolacja obfitowała w tradycyjne czeskie specjały, które zamówimy niemalże w całych Czechach ale w innym wydaniu.

Bohemia stawia na swobodę klienta. Lokal jest bardzo duży  i podzielony na kilka stref .Miedziane tanki, bar, liczne butelki świetnego czeskiego wina oraz otwarta kuchnia to tylko nieliczne szczegóły tego pięknego miejsca. Oprócz czeskich specjałów w menu znajdziemy m.in. steki, burgery, krewetki, oraz placki ziemniaczane w różnych odsłonach(w tygodniu dostępne po 16:00).

Deska trzech przystawek zawróciła mi w głowie i pozytywnie zaskakuje dobrymi wyrazistymi smakami.

Nakládany hermelin (22zł)Mięciutki ,marynowany na ostro  kilkanaście dni z cebulą i czosnkiem ser Camembert (120g)serwowany w towarzystwie świeżego pieczywa.

Tatarák z topinku (42zł) – Czeski tatar z polędwicy wołowej (130g)z cebulką i żółtkiem .Perfekcyjnie posiekany i bardzo dobrze doprawiony .Serwowany z  czeskimi grzankami.

Moim faworytem została zaś pasta mięsna Plzenská BULHARKA (19zł) chrupiącą żytnią grzankę należy natrzeć ząbkiem czosnku a następnie nałożyć lekko pikantną ,aksamitną i cudownie wyrazistą w smaku pastę. Dobrze komponuje się również z kiszonym ogórkiem. Nie jadłam czegoś takiego w żadnej innej restauracji – czasami sukces tkwi w prostocie.

Tradycyjnej zupie czosnkowej česnečka (15zł )nie brakuje mocy . Ser, ziemniaki, grzanki,mięso – wszystko tu jest. Niestety zabrakło mi głębi smaku i zdecydowanie nie będzie to moja ulubiona zupa.

Na danie główne wybrałam hovézi guláš (39zł) to nic innego jak gulasz wołowy(160g) w piekielnie ostrym i gęstym sosie, który naturalnie zagęściła długo gotowana cebula. Zanurzony w nim domowy robiony na miejscu puszysty knedlik dopełnił dzieła.

Rozkoszowałam się smakiem dań w akompaniamencie Czeskich win,które ku mojemu zdziwieniu były bardzo dobre ,fantastycznie podkreślały smak dań . Warto spróbować.

Gdzie zjeść dobre żeberka wieprzowe w Warszawie? często słyszę to pytanie. Ale miejsc które spełniają  moje oczekiwania jest bardzo mało. Na szczęście miałam przyjemność spróbować tutejszych i powiem Wam kochani są obłędne!  Kruche, rozpływające się w ustach – dzieliłam je na porcje widelcem! Słodkawe ponieważ są pieczone w miodzie z mocniejszą nutą czosnku. Smak możemy podkręcić chrzanem ,sosem BBQ  i ogórkiem kiszonym. Nawet frytki serwowane do nich po takim obżarstwie bardzo mi smakowały – chrupiące i mięciutkie w środku.REWELACJA!

Nie ma to jak dobry deser który będzie zwieńczeniem udanej kolacji. Knedlik s povidly (18zł) domowy drożdżowy knedlik z makiem skrywał pyszne wnętrze w postaci lekko kwaśnych powideł śliwkowych. Chips z marchewki w sezamie i sos waniliowy to towarzysze idealni. Balans słodkich i kwaśnych smaków idealnie się równoważył .Dawno nie jadłam tak dobrego deseru.

Bohemia to miejsce do którego chce się wracać. Na najlepsze piwo w mieście, na żeberka i knedlika z powidłami. To miejsce idealne na każdą okazję zarówno randkę ,rodzinny obiad jak i spotkanie biznesowe.

POLECAM

GŁODNA DOROTA

 

BOHEMIA

Al. Jana Pawła II 23 ( róg Grzybowskiej )
00-854 Warszawa

Godziny otwarcia

poniedziałek – piątek 9-23
sobota 12-23

Śniadania od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 – 12:00, lunch w godzinach 12:00-16:00.

Strona Internetowa:FACEBOOK 

Zapraszam na mój facebook oraz instagram  🙂

 

Bohemia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close