Blog post

FATTO A MANO – PEREŁKA NA ŻOLIBORZU

Pół roku temu, gdy rozkoszowałam się smakiem polskich specjałów w restauracji POLOT W KUCHNI POLSKIEJ z zainteresowaniem spoglądałam na Fatto a Mano,które znajduje się vis a vis Polotu.

Nareszcie udało mi się odwiedzić to piękne miejsce specjalizujące się w kuchni włoskiej.

Wystrój Fatto a Mano zachwyca. Jest tu bardzo przytulnie. Miękkie loże, bar z korków po winie ,ściana z plastrów drewna ,piękny piec opalany drewnem oraz  ręcznie wykonane lampy. Nawet wtopione w podłogę kafelki są ręcznie malowane, a nazwa restauracji na szyldzie wykonana jest dłonią właścicielki .Czuć ,że to miejsce stworzone zostało z ogromną pasją oraz sercem.

Warto wspomnieć o pewnym udogodnieniu dla gości.Restauracja przechowuje butelki wina we własnej winniczce, umieszczonej w starym kanale samochodowym – która jest otwarta dla gości. Butelkę trunku może do stolika przynieść nam kelner, ale można po nią zejść samemu do piwniczki. Są w niej półki z wieloma gatunkami win, opisane tak, by goście mogli dość łatwo wybrać . Dobra wiadomość: nie trzeba wypić całej butelki od razu. Na prośbę gości wino jest korkowane i przechowywane do dwóch tygodni . Przy kolejnej wizycie ta sama, opisana butelka pojawi się na stoliku solo lub z włoskimi pysznościami.

W upalny dzień wizyta w klimatyzowanej restauracji i zimna lemoniada potrafią poprawić samopoczucie. I tak wita gości Fatto z Mano ,co po włosku znaczy „ręczna robota”. Lemoniada grejpfrutowa (12zł)oraz mrożona herbata(13zł) były po prostu pyszne, nie za słodkie i bardzo orzeźwiające.

Oczekiwanie na zamówienie umiliły nam krzywo poskręcane, cieplutkie i chrupiące grissini własnej roboty .Serwowane z aksamitnym sosem czosnkowym, zniknęły z koszyczka z prędkością światła –pyszności!

Przystawki

Stek z sera dobiacco(32zł) ,który nieprzyzwoicie się ciągnął i sprawiał niezwykłą frajdę z jedzenia. Ten seruś jest genialny! Słynny ser z Górnej Adygi który jest znany  wśród koneserów pod nazwą ser na grila. Dobbiaco koniecznie trzeba podawać na ciepło bo na zimno po prostu jest niedobry. Wyjątkowy stek zasłużył na godne towarzystwo: delikatny domowy ketchup z żółtych pomidorów, szynka parmeńska oraz żółte pomidorki. Bardzo udana przystawka i nie myślcie o kaloriach  🙂

Sałatka z truskawkami,mozzarellą,awokado,rzodkiewką,ogórkiem,miętą,bazylią,słonecznikiem oraz rewelacyjnym w smaku dressingiem jagodowym,który był lekko kwaskowy(32zł) .Zawróci każdemu sałatkożercy ,pełna przenikających się smaków  pyszna i zdrowa propozycja.

Z  makaronów zdecydowałam się na ręcznie robione tortellini (36zł)z kaczką ,aspekty wizualne tutejszych potraw są bardzo przyjemne dla oka. Cieniutkie ciasto z wyrazistym w smaku ,dobrze doprawionym farszem. Podane w głębokim talerzu pierożki, zostały polane esencjonalnym rosołem z perliczki o lekkim aromacie trawy cytrynowej. Fantastyczne danie!

Dania główne

Delikatne mięso polędwiczki z dorsza(58zł) zostało owinięte w słoną i chrupiącą pancettę .Kremowy por oraz dodatek gorgonzoli były kompanami doskonałymi. To danie zapada w pamięci na dłużej.

Kolejna polędwiczka, tym razem cielęca(89zł) – charakteryzuje się delikatnością. Miękka, soczysta i różowa w środku. Na talerzu znalazły się również jędrne kopytka ,cebulki, kurki oraz kawałki karczocha. Była to istna harmonia smaków.

Miska pełna szczęsna- tak nazwałabym tutejsze mule(39zł)Otwarte ,lśniące czarne muszle o pysznym świeżym wnętrzu, gotowane w winie z dodatkiem czosnku i ziół. Obecność śmietanki oraz sera belvanette są miłą niespodzianką. Cieplutka focaccia pozwala cieszyć się esencjonalnym sosem.

Po takiej uczcie na deser brakowało nam już miejsca. Ale jak wiadomo na deser ma się drugi żołądek i  tym sposobem spróbowałam kawowego semifreddo (22zł). Fantastyczny mrożony deser o wyrazistym kawowym smaku w połączeniu z kwaśnymi jeżynami ,był cudownie słodkim zwieńczeniem udanego rodzinnego wypadu.

Włoska kuchnia to prostota,minimum skladników i maksimum smaku w każdym kęsie. Fatto a Mano zachwyca nie tylko wnętrzem, ale i wysoką jakością produktów oraz ręcznie wyrabianymi makaronami i wszelkiej maści wypiekami. Miłość i pasja do tego co się robi jest silna ,i potrafi oddać to np. w postaci pysznych dań z domieszką serca.

Polecam

Fatto a Mano

ul.Rydygiera 9
01-793 Warszawa

Facebook Restauracji

Po więcej zdjęć i relacji zapraszam na mój instagram glodnadorota   🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close