Blog post

Francuska Restauracja SAINT JACQUES –żabie udka w Warszawie

Szukając nowych doznań smakowych wybrałam się z moją psiapsi do francuskiej restauracji Saint Jacques jak nazwa lokalu wskazuje specjalnością tego miejsca są małże Św.Jakuba.
Niewielki lokal w sobotni wieczór wypełniony do połowy gośćmi ,przyjemny klimat i atmosferę zapewniają fototapety z widokami na neobarokową zabudowę Paryża.Miły kelner profesjonalnie opowiada o daniach naszymi ofiarami padają oczywiście Smażone małże Saint Jacques na purée z kalafiora, galangi i jabłka z kiełkami(32zł) oraz Żabie udka panierowane w sezamie z sosem śmietanowo – czosnkowym na pomidorkach concasse(28zł)pełna obaw czy dam radę przełknąć kawałek żaby a jednocześnie strasznie ciekawa jak smakuje czekam ,szybko dostajemy zamówione napoje oraz starter w postaci kremu z kalafiora podany w małym słoiczku oraz grzankę posmarowaną serkiem z papryką i szczypiorkiem.
fran2
Po dłuższym oczekiwaniu dostajemy upragnione żabie udka podane w dość oryginalny sposób w słoiku, estetycznie dania prezentują się świetnie a smakowo jeszcze lepiej!udka są pyszne! cudownie chrupiąca panierka z sezamem mięso jest zwarte w łatwy sposób pozbywam się drobnych kości i delektuję wyśmienitym przysmakiem kuchni francuskiej,danie bardzo dobrze skomponowane(smak żabiego mięsa ,przypomina trochę rybę a w konsystencji kurczaka).
fran4
Małże elegancko podane, na kremowym puree (moim zdaniem było lekko mdłe)idealnie usmażone przegrzebki miękkie i pyszne a co najważniejsze świeże! nie mogłam wybrać lepiej jestem bardzo zadowolona, że trafiłam do tego lokalu(psiapsi również jest pod wrażeniem).
fran3
W menu restauracji znajdziemy wiele specjalności kuchni francuskiej jak Foie Gras na ciepło na morelowo tymiankowym brioche z faszerowaną figą w sosie porto(42), Confit z kaczki na karmelizowanej cebuli podany z pietruszkowym purée(49zł),z ryb możemy spróbować żabnicę,okonia morskiego bądź stek z tuńczyka,znajdą się również naleśniki oraz desery tj. Tarta cytrynowa z waniliowym creme fraiche i owocami(19zł)czy Klasyczny créme brulée(16zł).

Restauracja SAINT JACQUES
Świętokrzyska 34
00-116 Warszawa
TEL:22 620 25 31

Polecam
GŁODNA DOROTA
Saint Jacques Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Komentarzy (4)

  • ~Jan

    4 lutego 2016 at 21:29

    Jak można jeść takie obrzydliwe rzeczy!

    1. glodna.dorota

      4 lutego 2016 at 21:36

      Lubię próbować niecodziennych dań,zawsze byłam ciekawa jak smakują żabie udka i bardzo się cieszę,iż miałam możliwość delektowania się ich smakiem.

  • ~Asix

    28 kwietnia 2016 at 23:42

    jeszcze nie miałam okazji próbować żabich udek, chociaż z chęcią bym kiedyś spróbowała. z francuskiej kuchni to uwielbiam najbardziej śniadania 😀 w weekendy często chodzę na takie do Paula w centrum Warszawy. o słodkościach już nie wspomnę, łasuch od urodzenia <3

    1. glodna.dorota

      29 kwietnia 2016 at 11:15

      Potwierdzam Paul ma bardzo dobrą kuchnię:)sama miałam przyjemność delektować się smakiem miękkiej i soczystej piersi z kurczaka w sosie estragonowym,oraz pysznych naleśników.Żabie udka można zjeść naprzeciwko Paula przy Emilli Plater;)Polecam,trzeba w życiu próbować i szukać nowych smaków,sama mam w planach wybrać się na gołębia:)do kolejnej francuskiej restauracji.Pozdrawiam GŁODNA DOROTA

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close