Blog post

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Na czele utalentowanego zespołu stoi wybitny szef kuchni Dariusz Kuźniak.

Zwykle nie rozpisuję się na temat wystroju ale to bardzo intrygujące wnętrze zapadło mi w pamięć. Na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie chaotycznego/przypadkowego, ale nic bardziej mylnego każdy element wystroju jest jak najbardziej przemyślany i nieprzypadkowy.

Piękne  wiszące lampy dodają odpowiedniego lekko surowego charakteru. Różne stoły i krzesła czasami nadgryzione zębem czasu przykuwają wzrok. Długi bar a przy nim różnorodne stołki mające swój niepowtarzalny styl. „Okno” przez które można obserwować kucharzy przygotowujących potrawy to czysta przyjemność dla oka.

Obsługująca nasz stolik kelnerka była bardzo sympatyczna i równie profesjonalna. Potrafiła opisać smak i wygląd dań ponieważ (i tu wielki ukłon w stronę szefa kuchni )obsługa miała możliwość spróbowania każdego dania z menu. I to się nazywa profesjonalizm!

Autorskie menu szefa Kuźniaka to połączenie kuchni włoskiej z elementami kuchni świata. Znajdziemy w nim m.in. makarony i pizze, owoce morza, zupy ,sałatki czy pierogi .Warto wspomnieć, iż zarówno ciasto na makaron, pizze oraz chleb wyrabiane jest na miejscu. A pierogi są ręcznie lepione zdolnymi paluszkami. Pizza serwowana jest z prawdziwa mozzarellą di Bufala! Wytwarzana jest ona z mleka bawolego, jest bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego. Godnym uznania jest fakt, iż kuchnia nie używa produktów mrożonych bazując na świeżych produktach.

W oczekiwaniu na zamówione dania czas umilił nam starter ,czyli domowa grillowana focaccia podana z oliwą oraz pyszną pastą z łososia przygotowanego metodą sous vide. To był bardzo obiecujący początek.

Na przystawkę zamówiłam mozzarellę na chrupiąco (21,90zł) dwie rumiane kuleczki szczęścia otulone delikatną, chrupiącą panierką skrywającą najwyższej jakości lekko ciągnący się pyszny ser. Kwaśny sos wiśniowy dodał wyrazu daniu a rukola świeżości.

Pierwsze danie główne czyli gotowany łosoś(38,00zł). Najbardziej wybredny krytyk jakiego znam oszalał na punkcie tego dania, cóż i wcale się nie dziwię.

Łosoś nabrał pięknego koloru ponieważ był gotowany w soku z buraków, mięso było soczyste zwarte i   delikatne. Ryba podana była na gładkim, kremowym i subtelnie maślanym puree ziemniaczanym, ćwiartki słodkiego i lekko chrupiącego buraka były po prostu pyszne. Elementu chrupkości dodały rewelacyjne chipsy z jarmużu. Całość podkręcił świeżo tarty chrzan, który przyjemnie szczypał w język i dodał charakteru. Bezwstydnie dobre danie.

Ośmiornica(54,90zł)robi piorunujące wrażenie wizualne. Grillowana a następnie przygotowana metodą sous vide to czysta perfekcja na talerzu. Każdy kęs tej miękkiej, mięsistej, soczystej i pełnej głębi smaku ośmiornicy był niezwykłą przyjemnością .Ułożona na sałatce ziemniaczanej w której dominował szczypiorek . Dżem z pomidorów stanowił doskonałe dopełnienie smaków. Tym daniem nasyciłam oczy, zadowoliłam swoje kubki smakowe i uszczęśliwiłam mój żądny doznań na najwyższym poziomie brzuszek.

Po tych wszystkich przyjemnościach nie miałam już miejsca na deser ,ale z łakomstwa i ciekawości zamówiłam bezę(17,90zł) ani przez chwilę nie żałowałam swojego wyboru. Pieczona przez cztery godziny chrupiąca i słodka beza przełożona została obłędnie dobrym kremem z mascarpone dla przełamania słodyczy dodane zostały wiśnie. Deser prezentował się dostojnie na talerzu, udekorowany był świeżymi listkami mięty oraz sosem z kwaśnych owoców. Nie mogłam zostawić takich pyszności !deser został zapakowany w piękne pudełeczko i umilił mi sobotni wieczór;)

Restauracja GASTRONOMIA to miejsce na lunch, obiad z rodziną(menu dla dzieci),sprawdzi się również jako miejsce na randkę .Spotkanie z przyjaciółmi przy dobrym piwie z beczki(Estrella Damm, Powrót Króla, Złoty Lew)  i  pizzy z prawdziwą mozzarellą ,to przepis na udany wieczór .Wkrótce będą dostępne również śniadania(prawdopodobnie od godziny ósmej)oraz kusić będą serwowane koktajle.

GASTRONOMIA czyli klimatyczne niezobowiązujące miejsce bez zbędnego nadęcia serwujące dania najwyższej jakości karmiące duszę i ciało, rozbudzające zmysły i pobudzające nawet najbardziej leniwe kubki smakowe. Pisząc te słowa marzę by ponownie poczuć smak tej obłędnej ośmiornicy czy podarować sobie odrobinę nieba kawałkiem niebiańskiej bezy.

Gorąco polecam!

GŁODNA DOROTA

 

GASTRONOMIA

ul.Foksal 18,00-372 Warszawa

Tel:22 243 75 74

FACEBOOK

 

Drogi czytelniku!Chcesz być na bieżąco?ciekawe miejsca,otwarcia i wydarzenia.Zapraszam do polubienia mojej strony na FACEBOOKU/GŁODNA DOROTA 

 

Gastronomia Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close