Blog post

GO COOK – RELACJA Z WARSZTATÓW

Lubię gotować.Sprawia mi to ogromną przyjemność dzięki której mogę się zrelaksować .Możliwość gotowania w większym gronie przy lampce wina może być przepisem na bardzo udany wieczór.I tak ostatnio miałam dziką przyjemność gotować na warsztatach zorganizowanych przez Service & Kitchen w studiu kulinarnym GO COOK  dziczyznę,której przyrządzenie było dla mnie czarną magią.

Gotując pod bacznym okiem szefa  Marcina Zamorowskiego wyczarowaliśmy same pyszności.Podczas warsztatów praktycznie wszystko robiliśmy sami, co jest niewątpliwe plusem ponieważ wiem dokładnie jak odtworzyć przepis w domu.

Dziczyzna i grzyby to połączenie wręcz idealne. Na samo wspomnienie tego wieczoru czuję aromat masła(którego kilka kostek użyliśmy ),grzybów oraz fantastycznej zupy kurkowej.

W repertuarze były:

Tatar z sarny

Zupa Kurkowa

Gołąbki z jelenia

Schab z dzika z podgrzybkami i kluskami śląskimi

Muffiny z malinami

Czyli hulaj dusza piekła nie ma  🙂

Przepisy

TATAR Z SARNY

  1. Comber z sarny drobno posiekać,przyprawić odrobina soli i pieprzem ziołowym
  2. Drobno posiekać ogórek kiszony,grzybki i cebulę.
  3. Formujemy tatar.
  4. Podajemy z posiekanymi dodatkami i sadzonym jajem przepiórczym
  5. Tosty z pieczywa razowego

Osobiście wszystkie składniki wymieszałam w misce .Następnie z ogromną przyjemnością pierwszy raz formowałam tatar i go ozdobiłam. Sarna była doskonała ,a dobrej jakości dodatki podkreśliły jej walory smakowe.

 

ZUPA KURKOWA

  1. Kurki świeże blanszujemy – wstawiamy wodę ,solimy i słodzimy .Do gotującej się wody wrzucamy na chwilę kurki, odcedzamy.
  2. Włoszczyznę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka.
  3. Warzywa podsmażamy na maśle  🙂  w garnku. Wrzucamy kurki jeszcze chwilę smażymy po czym uzupełniamy bulionem, całość chwilę gotować.
  4. Lane ciasto:jedno jajko,dwie łyżki mąki,lekko solimy,dokładnie roztarte ciasto wlewamy na gotującą się zupę.
  5. Zupę zabielamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki.

Zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu ,a jej smak ujmuje delikatnością.

GOŁĄBKI Z JELENIA

  1. Liście kapusty sparzyć.
  2. Mięso z jelenia zmielić.
  3. Kaszę ugotować(perłową,1 torebka)
  4. Jedną cebulę drobno pokroić,podsmażyć na maśle do zeszklenia.
  5. Natkę i tymianek drobno siekamy
  6. Do miski wrzucamy mięso,kaszę,cebulę,natkę pietruszki oraz tymianek.
  7. Przyprawiamy sola oraz pieprzem
  8. Zawijamy dobrze wymieszany farsz w liście.Następnie podsmazamy i układamy w nasmarowanym masłem naczyniu .
  9. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy oczywiście na maśle,następnie dodajemy grzyby(mogą być mrożone podgrzybki)podsmażamy i dodajemy do gołąbków.Podlewamy bulionem i dusimy około 40 minut.
  10. Wyjmujemy goląbki,redukujemy wywar,dodajemy śmietanę i robimy sos.

Przy tym daniu jest trochę roboty ale warto trochę postać przy kuchni.

SCHAB Z DZIKA Z PODGRZYBKAMI

 

  1. Cebulę kroimy w piórka,grzyby w kostkę,podsmażamy na maśle,doprawiamy solą,pieprzem i tymiankiem.
  2. Schab oczyszczamy i cienko rozbijamy,oprószyć pieprzem.
  3. Na rozbite mięso nakładamy grzyby i składamy na pół,zapinamy wykałaczką.
  4. Kotlet obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle,dodajemy drobno posiekana cebulę i grzyby,dusimy.Pod koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
  5. Podajemy z kluskami i sosem grzybowym.

KLUSKI ŚLĄSKIE

  1. Ziemniaki ugotować
  2. Gorące przecisnąć przez praskę
  3. Podzielić na 4 części ,dodać skrobie ziemniaczaną (wielkości ¼ ilości ziemniaków, żółtko wyrobić jeszcze cieple i formować kluski.
  4. Ugotować.

Mięso z dzika było obłędnie kruche.Mogłabym godzinami opowiadać o walorach smakowych tej potrawy.

DESER:MUFFINY Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 80g masła
  • 3łyżki nu telli
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150g cukru
  • 300g malin

 

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
  2. Odłożyć 50g czekolady i pokroić ją w kosteczkę.Resztę czekolady połamać na kawałki,włożyć do rondelka z masłem i nutellą.Roztopić wszystko na małym ogniu.
  3. Odstawić z ognia,dodać mleko i wymieszać,następnie dodać jajkai ponownie wymieszać na jednolitą masę
  4. Do czystej większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia,sodą ,cukrem i dokładnie wymieszać
  5. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką,tylko do połączenia składników.Dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać.
  6. Nałożyć ciasto do papilotek umieszczonych w metalowej formie na muf finy.Na wierzchu położyć pokrojoną w kostkę czekoladę .Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

Muffinki wyszły pyszne!

Dziczyzna nie ma teraz przede mną tajemnic. Rodzina już mnie męczy bym zrobiła tatar oraz kruchy schab z dzika.

Bardzo dobrze będę wspominać te warsztaty i kolację w ogrodzie przy świecach. Niezapomniana atmosfera i wspaniali ludzie – to jest przepis na przyjemnie spędzony czas .

Jeżeli zastanawiacie się nad wyborem miejsca na integrację bądź aktywne spędzenie czasu z rodziną lub znajomymi, by przy okazji nauczyć się poprawnie zwijać sushi ,zrobić prawdziwe makaroniki lub poznać tajniki kuchni z całego świata – polecam Wam studio kulinarne GO COOK .

 

Najbliższe warsztaty:

-Praktyczna nauka tworzenia makaroników termin: 30 września, godzina 10.00

-Kuchnia Meksykańska – termin:28 września,godzina 18.00

Facebook Service&Kitchen 

Facebook GO COOK

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close