Blog post

KITI BAR – KOGUT W STYLU KARAIBSKIM


Nowy koncept Kity Koguta uważam za udany.Kita Koguta przyciąga nazwą,pozytywnie zakręconymi barmanami i nieoczywistymi połączeniami smakowymi w autorskich koktajlach .
A jak jest u Kiti? równie interesująco. Począwszy od logo, które bardzo mi się podoba. Poprzez wystrój, dwupoziomowego lokalu z dużą ilością stolików przy których możemy mieć odrobinę prywatności .Po pyszne drinki podawane w pięknej autorskiej ceramice. Ale od początku.


Od wejścia wita nas piękny ,nawiązujący do wierzeń Tiki pachnący świeżym drewnem totem ,z wyrzeźbionym m.in.moim ulubionym kogucikiem:)logiem Kiti.


Kobieta z pazurem czyli sympatyczna Magda oprowadza nas po lokalu i pozwala wybrać stolik. Oczywiście chcąc troszkę ,ale tylko troszkę poplotkować siadamy jednak przy barze;)i się zaczęło! Kuba uśmiechnięty od ucha do ucha barman, to skarbnica wiedzy o kulturze Tiki. Każdy kto myśli, że w barze nie można się niczego nauczyć jest w błędzie. Z Kiti wyszłam bogatsza o wiedzę z zakresu historii i kultury Tiki. Jedną z ciekawostek jest historia drinka Zombie. Wiedzieliście, że receptura powstała w 1930 roku i jego oryginalny skład znała tylko jedna osoba. Dopiero po 70 latach świat poznał prawdziwą recepturę.

Na dobry początek dostaliśmy po szklaneczce wody i chipsy krewetkowe(klasyczne prażynki smażone w głębokim tłuszczu),każdy gość chrupie ze smakiem.

Zombie, Mai Tai czy Fogccuter to klasyczne koktajle kultury Tiki. Zdecydowałam się na Mai Tai(29zł),który okazał się strzałem w dziesiątkę! Cytrusowy aromat, dzięki dodaniu likieru z gorzkich pomarańczy(Cointreau)oraz soku z limonki . Dwa rodzaje rumu(pochodzące z Martyniki i Jamajki)oraz syrop orgeat o migdałowym smaku jest dopełnieniem tego tropikalnego dzieła sztuki barmańskiej. Podany w pięknej beczułce.


Uwielbiam słodkie koktajle a ten jest odpowiednio słodki i jednocześnie pieprzny :)Mowa o koktajlu 50 TWARZY EARL GREY’A(25zł),grejpfrut i syrop z mango sprawiają, iż jest przyjemnie słodki i owocowy. Dwunastoletni kolumbijski rum Dictador(kolumbijski ale z polskim akcentem. Mianowice głównym udziałowcem jest Polak, który postanowił sprzedawać go na całym świecie .Źródło tej informacji oczywiście Kuba).Syrop Earl Grey,Gin Bombay Sapphire,Rum Bacardi Carta Blanca o smaku różowego pieprzu oraz esencja z białego pieprzu, dodają delikatnej pikantności i nadają charakteru.


Oprócz zwariowanych połączeń z karty możemy zamówić drinka stworzonego na podstawie własnych preferencji. Udanym połączeniem okazał się autorski koktajl Kuby z syropu z marakui i wanilii, syropu z mandarynki, rumu oraz soku z limonki.

Spróbowaliśmy jeszcze bardzo rumową, gorzkawą i mocną wariację barmana. Wyczuwalny aromat kolendry był ciekawym doznaniem smakowym. Podany z owocową świeczką, zanim zdmuchniesz wypowiedz życzenie:)oby się spełniło.

Przy dobrych koktajlach i drinkach możemy coś przegryźć ,Kiti proponuje kilka przekąsek m.in.pałki z kurczaka,tortilla czy sorbet.

Kiti stara się przenieść swoich gości na tropikalną wyspę. Odpowiednia muzyka ,totem, piękna autorska ceramika i rum. Zamknij oczy, wsłuchaj się w muzykę i sącz Mai Tai .Niech Bóg Tiki wprowadzi was w Euforyczny trans;)

Polecam
Głodna Dorota

KITI BAR
Ul.Krucza 6/14
Warszawa

FACEBOOK

 

Kiti Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close