Blog post

LA BOTTEGA TOSCANA – SUFLET Z MIKROFALÓWKI

Włoska przytulna restauracja na moim ukochanym Służewcu. Chcąc schronić się przed deszczem w pierwsze dni wiosny trafiłam do LA BOTTEGA TOSCANA.

Mały lokal, bez zbędnych dekoracji nawiązujących do serwowanej kuchni. Duży telewizor oraz bardzo subtelna muzyka w tle.

Na stole czekają na gości grissini (rodzaj włoskiego pieczywa w postaci wąskich paluszków), raczyliśmy się również zielonymi oliwkami .

Włoską podróż kulinarną zaczęłam od makaronu .Penne alla montanara(29zł)porządna porcja perfekcyjnego makaronu obtoczona kremowym, pikantnym sosem pomidorowym z odpowiednią ilością dobrej jakości boczku oraz wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Pyszny sos z północnych Włoch skradł moje serce .Czasami kwintesencja smaku tkwi w prostych połączeniach.

Następnym daniem była bardzo rzadko zamawiana przeze mnie Lasanga nostra con ragu toscano(29zł)podana w sporym naczyniu żaroodpornym nie prezentowała się zbyt apetycznie, niestety  walory smakowe również  były marne. Sekretem dobrego sosu ragu jest cierpliwość ,głębię smaku wydobywamy gotując kilka godzin mięsny sos z dużą ilością warzyw .W tym zabrakło smaku, było jałowe.

Oczywiście jeżeli Włochy to musi być pizza! Prosciutto e funghi(25zł). Oszaleć można na punkcie podawanej w tej restauracji pizzy ! Perfekcyjne, chrupkie i cienkie ciasto. Odpowiednia ilość dobrej jakości składników i pyszny sos pomidorowy , dodatek oregano jest jak wisienka na torcie . Po takiej pizzy człowiek nie czuje się ociężały a bardzo zadowolony z wyboru. Uwaga uzależnia!

Zamówiłam dwa desery i jeden okazał się kompletną porażką a drugi jednym z lepszych.

Tiramisu(16zł) najbardziej popularny włoski deser. Zdecydowanie to tiramisu było jednym z lepszych jakie miałam okazję zjeść. Biszkopty były hojnie nasączone ponczem kawowym a krem na bazie mascarpone był odpowiednio słodki i aksamitny.

Zachwytów po tiramisu nie było końca.Po takim sukcesie łasuchy stwierdziły ,iż pozostałe desery będą również dobre i to niestety było zgubne…

Zamówiłam dodatkowo gorący suflet  z płynną czekoladą(16zł)czyli marzenie każdego czekoladoholika. Po złożeniu zamówienia kelner wyciągnął z lodówki z deserami malutką aluminiową foremkę, którą po chwili wstawił do mikrofalówki! Po kilkudziesięciu sekundach mym oczom ukazał się smutny kawałek czekoladowego ciastka na talerzu udekorowanym bardzo słabym sosem czekoladowym (prawdopodobnie kupnym).

Często bywam w okolicach ul.Cybernetyki i na pewno nie raz wpadnę do LA BOTTEGA TOSCANA na pizzę bądź pyszne domowe tiramisu i daruję sobie eksperymenty z resztą menu.

*Do rachunku został doliczony serwis(4 osoby)

 

GŁODNA DOROTA

ul.Cybernetyki 3

02-677 Warszawa

Tel. 22 258 55 52

Strona Internetowa

La Bottega Toscana Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close