Blog post

LA’BOR-WINO I…

labor8.jak-zmniejszyc-fotke_plLangosze,ślizgacze i lunch w świetnej cenie.Restauracja robi wrażenie tuż po przekroczeniu progu.Piękne wnętrze,ceglane ściany i drewniane elementy tworzą przyjemny klimat tego miejsca.Obsługująca mnie kelnerka była miła i uśmiechnięta.
Karta jest krótka, ale ciekawa. Lunch w LA’BOR zjemy od 12 do 17 w cenie 19zł za zestaw, z tego co widziałam cieszy się bardzo dużym powodzeniem.
Osobiście swoją przygodę z węgierską kuchnią zaczynam od ślizgaczy.Ślizgacze to autorski pomysł restauracji na nietypowe przystawki do wina, które mają zapewnić „lepszy poślizg” oczywiście winu.
Zamówiłam Diabła(9zł)płonący mus z dyni z espresso i chili.Mus był gorzki i ostry,z ledwością przełknęłam to połączenie.Dodatki w postaci cudnie chrupiących chipsów z wędzonego boczku i płatki migdałów,uratowały ogólne wspomnienie o tej przystawce.
labor6.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Tokaj(9zł)terina z wątróbki z galaretką żurawinową,salami,pikantną kiełbasą węgierską i papryką pepperoni.Terina wyglądem przypomina deser,trzy poziomy:słodki biszkopt,wyrazista w smaku terina i kwaskowata galaretka żurawinowa.Bardzo przyjemne zestawienie.Dawno nie jadłam tak dobrego salami,było odpowiednio słone,pikantnie z wyczuwalnym przyjemnym aromatem papryki.Wędzona i mocno paprykowa kiełbasa była równie dobra.Brawo.
labor3.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Nadszedł czas na langosze czyli węgierskie placki smażone na głębokim oleju.Ruch w porze lunchu jest spory,na sali było słuchać tłuczenie nowej partii schabowych .A ja czekałam cierpliwie na zamówione placki…Po dłuższym oczekiwaniu dostaliśmy Porkolt(15zł)Podawany na placku, węgierski gulasz wieprzowy z kwaśną śmietaną. Serwowany na drewnianej desce i ułożony na papierze. Pulchny placek z chrupiącymi brzegami, miękkie mięso z paprykową nutą i dość rzadkim sosem. Bardzo smaczne ,sycące i dość ciężkie danie. Jedyny minus: papier wchłonął rzadki sos i zmiękł ,co skutkowało tym, iż przyklejał się do placka…
labor1.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Drugi Lankosz kepzelet(15zł)czosnek oraz 4 składniki do wyboru.Lubię takie rozwiązania.Kompozycja idealna czyli:miękka cukinia,pyszne węgierskie salami,świeża rucola i dobrej jakości wędzony ser.Ilość czosnku w smarowidle pod składnikami lekko przyćmiewała ich smak.
labor2.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Smak węgierskich dań podkreślało pieprzne czerwone wino,odpowiednio dobrane przez kelnerkę.

Przyzwoite ceny, piękne wnętrze i poprawne w smaku dania sprawiają ,iż LA’BOR nie świeci pustkami.

Głodna Dorota

Restauracja LA’BOR
ul.Zgoda 1 ,Warszawa

La'Bor Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close