Blog post

MAŁA POLANA SMAKÓW

Uchodzę w gronie znajomych i rodziny jako ekspert od restauracji. Pytania o najlepszą restaurację w stolicy jest bardzo popularne. Jednak każdy z nas ma inne preferencje i ciężko na takie pytanie odpowiedzieć.

Na kolejny wypad z bliską mi osobą miałam się wybrać do restauracji która spełniałaby kilka wymogów. Miała to być restauracja z kuchnią polską, ale w nowoczesnym wydaniu. Miała to być restauracja urządzona ze smakiem, a po wizycie nie będziemy żałować  wydanych pieniędzy. Wszystkie te kryteria spełniła Mała Polana Smaków .

Polana obchodziła niedawno trzecie urodziny. Miejsce stworzone przez wybitnego szefa kuchni Andrzeja Polana cieszy podniebienia gości autorskim menu w pięknym miejscu, jakim jest  ul.Belwederska 13, tuż przy parku Morskie Oko.

Wnętrze choć małe to bardzo przytulne i klimatyczne. Ściany bez tynku odkrywające cegły, drewno, wygodne kanapy i otwarta kuchnia przez którą z przyjemnością obserwuję kucharzy ,którzy z uśmiechem i lekkością oddają się gotowaniu .

Po przekroczeniu progu Mała Polana Smaków wita swoich gości pięknymi zapachami świeżo pieczonego chleba i domowego rosołu na dużej ilości warzyw, które pobudzają zmysły smaku – już wtedy wiedziałam ,że dobrze trafiłam.

Prosta, krótka karta proponuje nam złote klasyki polskiej kuchni w ciekawych interpretacjach szefa kuchni.

Mały Talerz – czyli przystawki ,mamy do wyboru 5.

Głęboki Talerz –czyli zupy,3 propozycje w tym rosół grzybowy oraz jesienna zalewajka z wędzonym twarogiem

Duży Talerz– dania główne ,6 propozycji i trudno się zdecydować na jedno, ponieważ wszystkie skutecznie kuszą 🙂 m.in. Pierogi z gęsiną, królik, gęś na miękko, perliczka czy sum w śmietanie.

Słodki Talerz – czyli desery miałam do wyboru 3,marchewkowe,mus chałwowy oraz beza.

Na początek czekadełko – ciepłe, pieczone na miejscu malutkie drożdżowe bułeczki z czarnuszką ,serwowane z masełkiem oraz smalcem z boczniakami.

Na pierwszy ogień trafił tatar wołowy(39zł)którym najpierw nasyciłam wzrok, ponieważ estetyka podania tej przystawki zachwyca. Następnie rozpływałam się nad jego smakiem. Idealnie posiekany i doprawiony, miękki ,a wręcz aksamitny .Drobniutko posiekana cebula, grzybki oraz ogórki to dodatkowa zaleta. Zwieńczony świeżo utartym chrzanem ,który dodawał przyjemnej ostrości oraz towarzystwo domowego pieczywa z masłem (co niestety nie jest standardem w restauracjach )sprawia ,iż to danie stało się moim ideałem .

Z dużego talerza zamówiłam pierogi z gęsiną(45zł)kształtem przypominające Gruzińskie pierogi – Chinkali .Rzadko serwowane w restauracjach pierogi spełniają moje wymagania. Cóż, tutejsze spełniły. Ciasto było cienkie i odpowiednio elastyczne .Mięsny farsz był perfekcyjnie doprawiony i odpowiednio wilgotny ,a jego ilość pozytywnie zaskakuje. Świetnie skomponowane danie, smak gęsiny w zderzeniu z przyjemnie strzelającymi w ustach kuleczkami kwaskowatej żurawiny i owocowym puree –  to połączenie w którym odnajduję kwintesencję smaku .Wyrazu dodały wstążki z marynowanej lekko dyni .Oczywiście aspekty wizualne potrawy cieszą oczy. Spodziewałam się odrobinę większej porcji w tej cenie, ale ostatecznie jestem zadowolona.

Duszona cielęcina(57zł)dwa grube  plastry  mięsa ułożone zostały na rewelacyjnie miękkich i delikatnych dyniowych kluseczkach śląskich o intensywnym pomarańczowym kolorze, które skąpane były w aromatycznym sosie. Cielęcina była krucha ,a dodatek jeżyn ożywił odczuwane smaki.

Mała Polana Smaków to miejsce warte odwiedzenia. Smak i estetyka serwowanych tu dań powinna zadowolić każdego konesera kuchni polskiej. Karta zmienia się często i na pewno warto tu wpaść zwłaszcza latem ,gdy nasze świeże warzywa i owoce królują .Ja wrócę 🙂

 

Polecam

Głodna Dorota

 

Mała Polana Smaków

Ul.Belwederska13

Strona Internetowa:polanasmakow.pl

Facebook

Mała Polana Smaków Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close