Blog post

Marc et Bella – dania jak z obrazka

Twórczość Marca Chagalla była inspiracją dla właściciela restauracji.

Wystrój dwupoziomowego lokalu  jest bardzo prosty.W dolnej Sali restauracyjnej znajduję się kuchnia, oczekując na dania możemy obserwować kucharzy przy pracy.

Wyjątkową kolację rozpoczął wytwornie prezentujący się amuse bouche .Delikatna pianka z sera koziego, krwawy burak czyli galaretka skrywającą płynny krwisty środek, puder z buraka oraz oliwa z majeranku. To połączenie skutecznie rozbudziło moje kubki smakowe, a różnorodność struktur oraz wykorzystanych technik zachwyca.

Na przystawkę raczyłyśmy się tatarem z polędwicy wołowej(32zł)Artystyczny nieład na talerzu cieszył oko a perfekcyjnie posiekany, z odpowiednią ilością dodatków tatar zadowolił podniebienie.

Puder grzybowy i marynowany rydz nadał mięsu przyjemny aromat .Kawior z gorczycy, majonez lubczykowy i chips ziemniaczany dodawały odpowiedniego charakteru zarówno wizualnego jak i smakowego.

Danie główne skradło moje serce .Szynka z dzika(44zł)przygotowana metodą sous- vide była perfekcyjna, miękka, soczysta, pyszna. Pozytywnym zaskoczeniem było podane do dziczyzny ciastko czekoladowe, to tak mało oczywiste połączenie świetnie komponowało się na talerzu i pobudzało zmysły. Mus z kasztanów również balansował smaki w słodką stronę a kawior z wiśni nadawał kwaskowatości. Skorzonera, espuma (czyli rodzaj musu)  z białego wina oraz  sos veloute wzbogaciły to dzieło sztuki kulinarnej na talerzu.

Zwieńczeniem kolacji był idealnie słodki deser. Jabłko z maślaną kruszonką(32zł)bezą ,puszystym musem z białej czekolady, kremem cytrynowym, lodami śmietankowymi i chipsem z miodu.

Dania podawane w restauracji Marc et Bella to wykorzystanie różnorodnych technik, prezentacja wizualna jest na najwyższym poziomie a połączenia smakowe potrafią pozytywnie zaskoczyć.

 

Głodna Dorota

 

Marc et Bella

Aleja Jana Pawła II 61/204, Warszawa

Facebook

 

Marc et Bella Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close