Blog post

MODAREST- NOWOCZESNA KUCHNIA ARABSKA

Modarest to nowa restauracja ,która mieści się w tym samym miejscu co Shesha Lounge. Od 10:00 do 16:00 jest to właśnie ten lokal, później funkcjonuje zaś jako restauracja Modarest ,która serwuje kolorowe dania kuchni arabskiej pełnej ziół, kolorów i wyrazistych smaków.

Wnętrze lokalu jest dość ciemne w klimatach klubowych/barowych. Obsługa nie należy do najszybszych ani do najsympatyczniejszych .Kamienna twarz kelnerki oraz niecierpiące zwłoki wycieranie kurzu przy moim stoliku były delikatnie mówiąc dziwne …ale skupmy się na jedzeniu   🙂

Przed wizytą zajrzałam na stronę internetową restauracji. Piękne ,apetyczne zdjęcia dań powodują niesamowitą chęć zjedzenia ich wszystkich. Postanowiłam sprawdzić czy na żywo dania wyglądają podobnie i równie dobrze smakują.

Piękne specjalnie zaprojektowane menu z którym jest trochę zabawy – coś w stylu orgiami ,godnie prezentuje dania.

Ucztę zaczynam od Smoky Sherhat(19zł) gotowana 48 godzin metodą sous vide wołowina w towarzystwie arabskiej salsy oraz kremu cytrynowego. Mięso rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne ,soczyste i wyraziste w smaku. Arabska salsa oprócz ogórka, pomidora, cebuli zawiera sumak oraz orzeszki Pini. Kremowy sos cytrynowy nie był intensywny w smaku powiedziałabym ,że był o lekkiej nucie cytrynowej.

Kofta Tahini(32zł) Trzy mięciutkie i dobrze doprawione grillowane kotleciki jagnięce z tahini(pasta na bazie nasion sezamu), karmelizowaną cebulą, sumakiem, salsą z pieczonych warzyw w piecu tandoori oraz dodającymi elementu chrupkości orzechami nerkowca. Wszystko zostało zapieczone pod mięciutkim chlebem naan, który należy naciąć by odkryć całe bogactwo składników.

Manousha czyli orientalne pizze serwowane z różnymi dodatkami. Gebbneh(19zł)mięciutkie ciasto w kształcie łódki z bardzo dużą ilością ciągnącego się sera i sporą ilością ziół.

Deser to zdecydowany faworyt .Kunafa(23zł)to gorące chrupiące ciasto w formie makaronu/cienkich nitek o różowym kolorze. Między dwoma warstwami ciasta znajduje się słony arabski ser ,który ciągnie się i jest elementem zaskoczenia. Wbrew moim obawom smaki fantastycznie do siebie pasują- słony ser , słodkie ciasto z szafranem i wodą różaną oraz lody waniliowe – kombinacja smaków i tekstur w tym deserze jest bardzo udana.

Poniżej filmik z mojej wizyty 🙂

Nowoczesna kuchnia arabska zawitała do centrum Warszawy i gdyby nie fakt iż jest czynna od 16:00 byłabym częstszym gościem tego miejsca. Chef kuchni Ouce stworzył dania dla których warto zgrzeszyć ,zboczyć z trasy wracając do domu i dać sobie chwilę zapomnienia.

 

 

Polecam

Głodna Dorota

MODAREST

Al.Jerozolimskie 33,Warszawa

Strona internetowa:modarest.pl

Facebook

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close