
NAJLEPSZE PIEROGI W WARSZAWIE – MOJA LISTA #TOP
Ravioli,tortellini,chinkali,gyoza i nasze najlepsze polskie pierogi –wszystkie kocham!
Uwielbiam konsumować pierogi ,bawić się smakami farszów ,ale jednak najbardziej lubię gdy mi ktoś już poda pod nos -najlepiej cały talerz. Oczywiście najbardziej smakują mi te domowe, w wykonaniu mojej mamy .One są moim wyznacznikiem pierogów idealnych. Cieniutkie i jednocześnie jędrne ciasto, odpowiednio doprawiony i soczysty farsz(najlepiej mięsny). W restauracjach ,no cóż bywa różnie… Najczęściej są piekielnie pikantne tak by zabić inne(nie udane i nie świeże) smaki ,bądź o cieście tak grubym i twardym, którym można wybić szybę w oknie. Specjalnie dla Was zrobiłam listę moich ulubionych restauracji z pierogami ,które sprostały moim oczekiwaniom.
Le’pię
Oryginalne farsze, cieniutkie jak papier ciasto i piękne wnętrze . Po wizycie w Le’pię byłam zachwycona do tego stopnia ,iż nie mogę o nich zapomnieć . Marzę o ponownej wizycie w tym miejscu ! Karta jest krótka ,sezonowa i często się zmienia – co bardzo cenię. Oprócz pierogów w karcie są dwie przystawki oraz deser .Wpadajcie na wyjątkowe pierogi do Sandry Kotowicz!
Więcej o tym Le’pię znajdziecie – TU KLIK KLIK
Adres: ul.Topiel 12, 00-342 Warszawa
Strona Internetowa: Facebook
Mała Polana Smaków
Polskie klasyczne specjały podane w estetyczny i nowoczesny sposób ,który nie odejmuje im ani odrobiny z autentycznego smaku. Pyszne i pięknie prezentujące się pierogi wypełnione po brzegi soczystym farszem z kaczki ,podkręcone kwaśną żurawiną. To wspomnienia z mojej udanej wizyty z miejsca stworzonego przez Andrzeja Polana.
Więcej o Polanie znajdziecie – TU KLIK KLIK
Adres:ul.Belwederska13
Strona Internetowa: Facebook
L’avanti
To stosunkowo nowe miejsce z kuchnią włoską ,utkwiło mi w pamięci za sprawą okrąglutkich ravioli. Wypełnione soczystą jagnięciną o czosnkowej nucie ,podane z dodatkiem niezwykle aromatycznego ciemnego bulionu grzybowego .Sprostały moim oczekiwaniom .
Więcej o L’avanti przeczytacie – TU KLIK KLIK
Adres: Ul.Grzybowska 5
Strona Internetowa:Facebook
POLOT W KUCHNI POLSKIEJ
Przytulna restauracja na Żoliborzu serwująca autentyczną kuchnię polską. Menu zmienia się tu często. Wszystko zależy od sezonowych produktów .Jedynymi stałymi hitami karty są pyszne pierogi, tatar oraz śledzie. Polot zachwycił mnie pierogami napakowanymi po brzegi wyrazistym w smaku farszem z kaczki i soczewicy .Nareszcie podane bez tłustej okrasy w formie boczku i cebuli ,a skąpane w lekkim bulionie kaczym z fermentowaną soją ,orzeszkami i świeżymi ziołami. Polecam!
Więcej o Polocie przeczytacie – TU KLIK KLIK
Adres: ul.Rydgiera 9
Strona Internetowa:Facebook
SCHABOWY
Schabowy to jasny punkt w tej części Mokotowa ,którą kocham i mam do niej ogromny sentyment. Gdy tylko jestem w okolicy odwiedzam ten lokal. Niestety nie podają już moje ulubionej wątróbki ,ale pierogi zawsze są! cieniutkie, elastyczne i perfekcyjne w każdym calu ciasto skrywała obłędnie pyszne i dobrze doprawione nadzienia. Mięsne ze skwarkami z Mangalicy wręcz ubóstwiam !
Więcej o schabowym przeczytacie –TU KLIK KLIK
Adres: ul.Obrzeżna 1 (wejście od ul.Bokserskiej ,obok pętli autobusowej)
Strona Internetowa: Facebook
TALERZYKI
Jeżeli jeszcze nie byliście w Talerzykach to czas naprawić ten błąd. Już pomijając fakt ,iż zjadłam tam pierogi idealne z wędzonym halibutem w gęstym sosie z ogórków kiszonych, które były obłędne – to tutejsza domowa kuchnia zawróci Wam w głowie. Zapewne tych pierogów nie ma już w menu, które często się zmienia – ale na pewno są inne godne zawitania specjalnie do tego miejsca(obecnie dostępna jest pierogowa wersja krupnika – brzmi intrygująco).
Więcej o talerzykach przeczytacie – TU KLIK KLIK
Adres:ul.Mokotowska 33
Strona Internetowa:Facebook
DOM WÓDKI BY ELIXIR
Do tego miejsca wybierałam się jak sójka za morze. Gdy nareszcie tu trafiłam i spróbowałam tutejszych pierogów i naszego rodzimego kotleta mielonego chcę tu wrócić! i to jak najszybciej. Pierogi z kaczką były tak pięknie podane, że szkoda było jeść i popsuć kompozycję! Z karmelizowaną żurawiną,pieczonymi buraczkami,chrupiącymi plasterkami słodkiego jabłka z cynamonem,kwaśną śmietaną,sosem tymiankowym i emulsją majerankową.Dobrze doprawiony farsz i wyraziste smaki mięsa zostały uwydatnione przez żurawinę.
Więcej o tym miejscu przeczytacie – TU KLIK KLIK
Adres: Wierzbowa 9/11, 00-094 Warszawa
Strona Internetowa: Facebook
U TATO
Ta gruzińska restauracja i ich sakiewki na zawsze zostaną w moim sercu. Wspaniała atmosfera w lokalu ,gruzińskie wina i obłędne chinkali –czyli duże ,jędrne, pełne aromatycznego lekko słonawego rosołku i miękkiego mięsa pierogi. Niebo ! Sama myśl o jedzeniu tego przysmaku sztućcami przyprawia mnie o ciarki!nie mogę patrzeć jak to co najcenniejsze czyli rosołek wypływa na talerz i oczywiście w większości przypadków tam już zostaje – co zdecydowanie zmniejsza przyjemność z jedzenia i odbiera to co najlepsze w tym przysmaku .Jak jeść prawidłowo chinkali ?odpowiedź znajdziecie w moim filmie link poniżej.
Więcej o restauracji U TATO i instrukcja jedzenia chinkali – TU KLIK KLIK
Adres:ul.Mokotowska 49 A
Strona Internetowa : Facebook
ST ANTONIO
Choć tutejszy tatar nie przypadł mi do gustu, to o pierogach powiedzieć tego nie mogę. Jedne z pierwszych ,które zjadłam poza domem i które mi smakowały. Podsmażone na patelni ,o cienkim cieście i bardzo dobrym farszu. Możemy zamówić mix i cieszyć się bogactwem smaków. Moje ulubione to te z kapustą, która nie jest ekstremalnie doprawiona pieprzem.
Więcej o mojej wizycie w tym miejscu:TU KLIK KLIK
Adres: ul.Senatorska 37
Strona Internetowa:Facebook
FATTO A MANO
Włoska restauracja o nazwie Fatto a Mano co po włosku oznacza „ręczna robota”.W daniach czuć tą ręczną robotę.Makarony,pizza,tortellini a nawet cieplutkie grissini w formie czekadełka są robione na miejscu.Tutejsze tortellini z kaczką w bulionie z perliczki aromatyzowanym trawą cytrynową zapadają w pamięci na dłużej.
Więcej o Fatto a Mano znajdziecie –TU KLIK KLIK
Adres:ul.Rydgiera 9
Strona Internetowa: Facebook
Za pół roku spodziewajcie się aktualizacji i pewnie powiększenia tej listy. Chętnie dowiem się gdzie Wy chodzicie na pierogi w stolicy. Gdzie warto pójść i nie zmarnować ciężko zarobionych pieniędzy.
Kochani! Więcej apetycznych zdjęć i relacji z restauracji znajdziecie na moim instagramie zapraszam glodadorota
Komentarzy (8)
Agata
2 września 2018 at 13:31
Mnie bardzo smakowały pierogi w Słodkim Słonym przy Mokotowskiej 45. Polecam także tam spróbować.
Daria
26 listopada 2018 at 22:04
moje ulubione pierogi to te z Literatki. Szczególnie te z serem feta i szpinakiem- moje ulubione połączenie, bardzo lubię takie nietypowe smaki w pierogach.
glodna.dorota
2 grudnia 2018 at 19:03
Dzięki za info.Chętnie tam wpadnę 😉
tamara
3 grudnia 2018 at 14:20
Mogę polecić pyszne pierogi z gęsiną w Instalacje Art Bistro w Zamku Ujazdowskim 🙂
Marika
6 lutego 2019 at 15:44
ciekawa lista, muszę odwiedzić, moje ulubione miejsce na pierogi i nie tylko, ogólnie dobra polska kuchnie to Oberża pod czerwonym wieprzem, chociażby dla tego klimatu warto iść
Anna
27 marca 2019 at 14:49
Pysznie jest w Ogród Smaku na Elektoralnej. Jadamy tam z rodziną najlepsze pierogi.
Ja w sezonie – moje ulubione z owocami.
Na słono z cielęciną – rewelacyjne.
Polecam zdecydowanie.
glodna.dorota
29 marca 2019 at 19:42
Bardzo chętnie odwiedzę to miejsce.Dziękuję za cynk 😉
zuza
28 października 2019 at 09:44
zdecydowanie najlepsze pierogi jadłam w restauracji Zielone Gary, były z gęsiną