Blog post

Świetna lokalizacja, piękne wnętrze miła obsługa i ciekawy koncept Gin Baru.

Początki nie są łatwe ale wybaczać wszystkiego nie można i szczerze przyznam, iż moja wizyta w restauracji NOWO. nie należy do najbardziej udanych .

Czwarty dzień prosperowania restauracji, piękne ,jasne i eleganckie wnętrze robi wrażenie a miła obsługa wita szerokim uśmiechem.

Czekając na dania, na moim stoliku lądują sztućce owinięte papierową, wygniecioną ,białą ,cienką serwetką(nie wyglądało to dobrze).

Pierwsze z zamówionych dań czyli podpalana wołowina z rucolą, musztardą, oliwą i octem cabernet(26zł)inaczej wyobrażałam sobie wizualnie to danie. Nie oszukujmy się w dzisiejszych czasach przy tak dużej konkurencji na rynku nie można zapominać o aspektach wizualnych dania. Każdy klient najpierw „je” oczami. Prezentacja również jest ważna! tą przystawkę należałoby zjeść z zamkniętymi oczami.

Na dużym białym talerzu posypany mielonym pieprzem leżał  kawałek surowej, cienko rozbitej/rozklepanej zrolowanej wołowiny. Nie wyglądało to apetycznie. Po chwili kelner podchodzi do stolika z wielkim palnikiem i traktuje mięso płomieniem bardzo delikatnie(za delikatnie, musiałam prosić by dłużej opalał mięso) .Nie była to odpowiednia osoba do tej czynności.

Mięso z wierzchu zmieniło kolor zaś od spodu nadal było surowe i zimne. Po przekrojeniu w środku znajdowała się rucola i szczerze mówiąc nie wyczułam żadnego innego składnika dodającego smaku. Z jedzenia tej przystawki nie czułam żadnej przyjemności i większość została na talerzu. Plus za pomysłowość .

Następna była sałatka z suszoną kaczką ,jabłkiem, suszonymi żurawinami i malinami(24zł).Świeża sałata z wysokiej jakości dodatkami, miękkie plasterki wyrazistej w smaku kaczki oraz obłędnie dobry słodki sos na bazie jeżyn, połączenie idealne.

Na danie główne zamówiłam burgera wołowego(28zł)ładnie prezentujący się na talerzu z słodkimi frytkami z batatów.W sam środek chrupiącej bułki wbity był nóż z drewnianą rączką. Po przekrojeniu przez środek burger okazał się dobrze wysmażony. Kelner przy przyjmowaniu zamówienia nie spytał się o moje preferencje ,a odpowiedzią na pytanie – jaki podajecie w standardzie? odpowiedź brzmiała – medium… co się ewidentnie nie udało, a szkoda! ponieważ wszystkie dodatki były dobre i tworzyły świetną kompozycję smakową. Polskie kimchi,chrupiący boczek, roztopiony ser raclette, świeża sałata i odpowiednia ilość sosu. Twarde, wysuszone  mięso psuło to proste danie .

Czekoladowe gato (19zł)lśniące, wyborne  ciastko cieszące oczy i podniebienie . Lekki puszysty,gładki krem czekoladowy z dodatkiem świeżych owoców oraz prawdziwą bitą śmietaną.

Wiem, że moja wizyta odbyła się podczas nieobecności szefa kuchni(czego bardzo żałuję).

NOWO.to również  Gin Bar, który w swojej ofercie ma około sześćdziesięciu rodzajów ginu, pochodzących z każdego zakątka świata .Podawane będą również koktajle w oparciu o gin.

Dania inspirowane kuchnią polską oraz francuską,świetne desery,śniadania od 8.00 rano oraz interesujący pomysł Gin Baru – to restauracja NOWO.

 

GŁODNA DOROTA

NOWO.

ul.Nowogrodzka 10

Tel:  519 000 300

Strona internetowa: FACEBOOK

 

NOWO. Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close