Blog post

OMAMI-MODNY RAMEN

OMA3.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Gdy za oknem plucha, szaro,zimno i ponuro humor może poprawić mi tylko dobre i rozgrzewające jedzenie.Goraca micha porządnej zupy może sprawić,iż na mojej twarzy pojawi się uśmiech:)Moda na rameny trochę już trwa.Kto teraz się chwali ,że zjadł rosół z makaronem? ramen jest teraz na topie.Postanowiłam sprawdzić jak sprawy mają się w dość popularnym lokalu podającym wspomniane sycące danie.

Wystrój jest bardzo prosty bez zbędnych dekoracji. Możemy obserwować kucharzy przygotowujących nasze dania w otwartej kuchni.
OMA1.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Ramen to Japońskie danie stworzone przez chińskich imigrantów składające się z makaronu,wywaru z kości i dodatków m.in.jajka,mięsa,wodorostów czy grzybów.
Omami informuje swoich gości o sposobie przygotowania ramenu. Bulion gotowany jest przez 14 godzin,później dodawany jest DASHI- wywar z grzybów i wodorostów.

W poniedziałki możemy skorzystać z promocji drugi ramen za 50% ceny.

Na początek zamówiliśmy pierożki na parze z wieprzowiną(18zł)osiem pięknie ulepionych pierożków o idealnie cienkim cieście. Farsz z karkówki był rewelacyjny, lekko pikantny i słonawy. Dodatki czyli chorizo, por i pietruszka sprawiły ,iż wszystko świetnie razem współgra smakowo. Podawane z trzema sosami. Bardzo udane zestawienie.
OMA4.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Danie główne czyli Czerwone Tajskie Curry(34zł)ogromny talerz z bogactwem dodatków. Przyjemnie chrupiące chipsy z ziemniaka, kawałki ananasa, papryki i cukinii oraz cienkie plasterki lekko twardej łaty wołowej. Wszystko zanurzone w piekielnie ostrym i aksamitnym sosie.Ozdobione kiełkami. Podawane z miseczką idealnie ugotowanego ryżu jaśminowego.
OMA6.jak-zmniejszyc-fotke_pl
OMA5.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Nadszedł czas na bohatera wieczoru.Ramen Shoyu oryginal(28zł)Pierwszy w oczy rzuca się gruby plaster ekologicznego boczku,gotowanego przez ponad cztery godziny w marynacie z sosu sojowego z sake i mirinem(słodka,płynna przyprawa/14%alkoholu). Następne jest jajko nitamago,ugotowane na półmiękko( marynowane przez noc w tej samej marynacie co boczek)o specyficznym smaku i delikatnej konsystencji.
Alkaliczny makaron,świeży szczypiorek,grzyby mun,naruto maki(rybne ciastko) oraz nori.Ramen był gorący i bardzo sycący.Minus za bulion ,mógłby być bardziej aromatyczny i esencjonalny.Brakowało mi wyrazistych smaków.
OMA2.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Po wyjściu z restauracji czułam się zawiedziona…Dobrym wspomnieniem wizyty w tym miejscu będą rewelacyjne pierożki.

OMAMI
Ul.Krucza 6/14
Warszawa

Głodna Dorota

Omami Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close