Blog post

Pizzeria Piselli –UJMUJĄCE WŁOSKIE SMAKI

Kuchnia włoska ,tak bardzo jest lubiana przez Polaków .Pozornie prosta i jednocześnie bardzo wymagająca – tu najważniejszy jest dobór składników. Polacy też kochają pizzę i jest to jedno z najchętniej zamawianych dań. Szacuje się, że nawet 96% Polaków chętnie jada pizzę. Aż 73% z nich je ją przynajmniej raz w miesiącu lub nawet częściej.

Dziś zabieram Was na Warszawski Gocław. Przy ulicy Olszynki Grochowskiej 21 od października 2016 roku znajduje się Pizzeria Piselli – moje najnowsze odkrycie.

Słoneczko w ostatnią mroźną sobotę skłoniło mnie do wyjścia z domu.Wtedy pierwszy raz odwiedziłam Piselli.

Ciepłe i niewielkie wnętrze pizzerii wita mnie cudownym zapachem pieczonej pizzy.

Karta jest spójna i krótka. Króluje w niej pizza neapolitańska. Jest kilka rodzajów bruschetty, zupa, sałatki oraz deser.W menu nie ma dań głównych, główną rolę grają pizze. Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości restauracja serwuje pastę tygodnia.

Wizytę zaczynamy od zimowej herbatki ,która jest aromatyczna(sok z malin, plasterki pomarańczy oraz dużo przypraw korzennych) i domowej roboty lemoniady z brązowym cukrem, sporą ilością świeżej limonki (duży plus za papierową rurkę).

Czekadełko w formie grissini

Przystawka szybko trafia na nasz stół. Nie jest to klasyczna bruschetta (con prosciutto 16zł), ponieważ dodatki podane są na pieczywie zrobionym z ciasta do tutejszej pizzy, zamiast na grubej (często bardzo twardej)grzance. Czy to się udało? Dla mnie liczy się smak i on tu się obronił .Ciasto jest niezwykle dopieszczone i czuć to w każdym kęsie. Pyszne prosciutto i duża ilość świeżej rukoli.Bardzo przyjemna przystawka.

Zdecydowanym hitem okazał się banalny krem z pomidorów(12zł). Pomidory pelati z dodatkiem karmelizowanego fenkułu .Delikatny i jednocześnie intensywny w smaku – zachwycił mnie i moją mamę ,która nie lubi zup typu krem.Gdy teraz o niej piszę mam ochotę przejechać pół miasta by ponownie poczuć ten smak.

Sałatka z łososiem(30zł)była lekką i bogatą w dodatki propozycją. Na poduszce z mieszanki sałat z kaparami, suszonymi pomidorami oraz krążkami czerwonej cebuli ,leżał idealnie soczysty grillowany łosoś. Skropiony cytrynką zadowoli każdego gościa dbającego o linię. Bardzo smaczna sałatka!

Pizza neapolitańska to tutejsza specjalność .Jej zapach wypełnia cały lokal ,a smak daje ukojenie. Szef kuchni i jednocześnie właściciel bardzo dba by goście byli zadowoleni .Opracował recepturę na ciasto idealne .Wszystkie składniki pochodzą z Włoch .

Jaka powinna być pizza neapolitańska? opinii jest dużo .Ja mam swoje wyznaczniki: Do pizzy neapolitańskiej należy używać wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza. Mąka musi być typu 00, a grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Po wypieczeniu ranty placka o średnicy 32 cm powinny być pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny.

Jaka jest ta w Piselli? Zamówiłam dwie pizze.Pierwsza Piccante(27zł) robi bardzo dobre pierwsze wrażenie. Jest piękna! Była cudnie nierówna, z ładnie wyłożonymi składnikami i obowiązkowo lekko przypalona od dołu. Na odpowiednio cienkim cieście o lekko chrupiących brzegach z bąblami znajduje się  salami spianata pikanta.Dające już znacznie intensywniejsze doznania ,które jest niczym fale na morzu. Pierwszy kęs był jak eksplozja-fantastyczny smak ciasta ,pikantność salami, odpowiednia ilość mozzarelli oraz suszone pomidory.Ideał.

Spinaci(25zł) to pizza z blanszowanym szpinakiem w towarzystwie czosnku ,mozzarellą oraz gorgonzolą, która daje cudowny ostrawy smaczek. Ilość dodatków nie była przesadzona ,a czosnkowa nuta była subtelna.

Pizzy neapolitańskiej nie dostaniecie pokrojonej. W Neapolu bowiem pizzę je się sztućcami, albo samemu wykrawa się kawałki ,jedząc rękami. Należy jeść ją od środka ku rantom. Te służą do zbierania pozostałości oliwy i sosu pomidorowego z talerza. Dodatkami do pizzy są oliwa extra virgin i ocet balsamiczny.

Deser.Moje ulubione tiramisu(13zł) Piselli podaje w słoiku .Było odpowiednio wilgotne i „przegryzione”.Najważniejsze było dla mnie to ,że tiramisu nie było za słodkie!Wręcz perfekcyjne wykonanie.

W tutejszym jedzeniu czuć dbałość o każdy szczegół i serce do gotowania. Ten mały rodzinny lokal podbił moje serce. Bardzo przystępne ceny,przyjazna atmosfera i ta obłędnie dobra pizza! Nie chciałam stamtąd wychodzić… Lecz wszystko co dobre szybko się kończy, teraz czas na kolejną wizytę.

Polecam

Głodna Dorota

Piselli Pizzeria

ul.Olszynki Grochowskiej 21/lok u3, 04-281 Warszawa

Facebook Restauracji

 

Pizzeria Piselli Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close