Blog post

PODĄŻAJ ZA TRENDAMI – FLORA 100% ROŚLINNA I PRZEPIS NA DOMOWĄ MARGARYNĘ

Czy wiecie, że kuchnia roślinna zyskuje na popularności? Jak pokazują najnowsze badania 60% Polaków deklaruje,że ograniczy jedzenie mięsa.

Chcemy być zdrowsi,a kuchnia roślinna ma nam w tym pomóc.Jest to trend,który rozwija się bardzo prężnie na całym świecie –również w naszym kraju.W końcu stolica Polski jest wegańska! Warszawa jest na 3 miejscu w rankingu najbardziej wege miast świata.Warszawa wskoczyła na podium dzięki aż 38 wegańskim restauracjom i barom (a ta liczba ciągle rośnie)– co świadczy o tym, iż kuchnia roślinna i rośliny to przyszłość!

Część osób całkowicie rezygnuje z produktów pochodzenia zwierzęcego z przyczyn ideologicznych. Inni, kierują swoją uwagę w stronę roślin ze względów zdrowotnych – i tak było w przypadku mojej mamy.

Najważniejsze instytucje żywieniowe, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jednoznacznie wskazują na zbyt duży udział tłuszczów nasyconych w codziennej diecie, a te znajdziemy przede wszystkim w produktach odzwierzęcych – mięsie, wędlinach, maśle, serze, mleku… Dlaczego powinniśmy je ograniczać? Gdyż ich nadmierne spożycie wpływa na podwyższenie cholesterolu we krwi. Co za tym idzie, zwiększa się ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i innych dolegliwości na tle kardiologicznym.

W moim domu rodzinnym,już od kilku lat nie jada się masła pochodzenia zwierzęcego. Do tego kroku przyczyniły się zalecania lekarza,który zdiagnozował u mojej mamy cukrzycę. Przy tej chorobie zdrowe odżywianie odgrywa bardzo ważną rolę.Potrzebowaliśmy produktu,który wzmocni serce i wzrok. Analizując skład różnych margaryn,wybór padł na najlepszy produkt tego typu na rynku – Flora Original –dobra dla serca, 100% roślinna, receptura oparta na kompozycji trzech wysokiej jakości olejów: słonecznikowego, rzepakowego i lnianego, z zawartością niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6, odpowiednia dla wegan.Polubiła również wersję Light,która nie zawiera laktozy.

Dlaczego Flora?

Produkty te tworzone są nowoczesnymi technologiami z najwyższej jakości olejów roślinnych, są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które to są niezwykle cenne dla naszego zdrowia! Ponadto większość dostępnych margaryn, w tym m. in. produkty marki Flora – Original i Light, pozbawione są częściowo utwardzonych olejów, będących źródłem tłuszczów trans, znanych ze swojego negatywnego wpływu na zdrowie – zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy.

Zastanawialiście się kiedyś,jak wygląda produkcja takiej roślinnej margaryny?Czy można spróbować przygotować ją samodzielnie w domowych warunkach?Otóż można! A takie cuda mieszkańcy Warszawy mogli zobaczyć na specjalnie przygotowanym Blend Barze Flory, który powstał w ramach kampanii marki Flora „Rośliny to przyszłość”, w restauracji ORZO przy Placu Konstytucji.

Oczywiście nie mogło mnie tam zabraknąć.Z przyjemnością patrzyłam, jak profesjonalni kucharze prezentowali tam naturalny proces powstawania margaryny.Każdy kto odwiedził Blend Bar Flory mógł spróbować różnego rodzaju apetycznych kompozycji, na bazie wysokiej jakości olejów roślinnych – m. in. oleju z pestek dyni, oleju sezamowego, oleju arachidowego i wiele innych. Wszystko prezentowało się niezwykle apetycznie i tak smakowało! Zachwytów nie było końca. Chrupiące pieczywo i wspaniała domowa,a przede wszystkim w 100% roślinna margaryna – tego trzeba spróbować!

Blend Bar towarzyszył wprowadzeniu na rynek odświeżonych produktów – Flory Original oraz Flory Light. Tak jak już wspomniałam,są one odpowiednie dla wegan, nie zawierają laktozy i konserwantów. Ich receptury to kompozycje trzech cennych olejów: słonecznikowego, lnianego i rzepakowego. Dlatego też zawierają niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Dzięki temu pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zachować serce w dobrej kondycji. Produkty marki Flora stanowią także źródło niezbędnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D i E.

Gdy moja rodzina smaruje pieczywo Florą wiem, że jest to dla nich dobre. Nie mam wyrzutów sumienia, a wręcz przeciwnie cieszę się, że dostarczają swojemu organizmowi cennych witamin i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych Omega. Poziom cholesterolu moich rodziców jest w normie,do czego niewątpliwie przyczyniło się spożywanie Flory każdego dnia.

Mijają lata, a margaryny marki Flora na stałe zagościły w naszej lodówce. Zawsze stawiamy na wysoką jakość oraz smak.

A teraz czas na najlepsze! Poniżej znajdziecie receptury na kompozycje, które były dostępne w Blend Barze Flory. Przygotujcie margarynę domowym sposobem. Pamiętajcie – rośliny to przyszłość! Dbajmy o siebie i nasze rodziny, podając im tylko to co zdrowe i najlepsze.

SMACZNEGO!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close