Blog post

Niepozorny i dość przytulny lokal o nazwie RABARBAR serwuje miski pełne zdrowych i odżywczych składników w formie buddha bowls oraz smoothie bowls. Jako pierwszy i jedyny w Warszawie działa w formule vegan meat friendly – to znaczy, że wszystkie dostępne dania można zjeść w wersji wegańskiej ,jak i przyjaznej mięsożercom.

Śniadania serwowane cały dzień? Tak! to bardzo dobra wiadomość.

Smoothie Bowls czy aromatyczna szakszuka – możemy sprawić sobie taką przyjemność o każdej porze dnia 🙂

Zdecydowałam się na szakszuke z awokado(17zł)serwowana na patelni, bardzo gorąca i aromatyczna,  pełna papryki, pomidorów, świeżego awokado i ziół. Odpowiednio gęsta, ostra  i sycąca. Największą przyjemność z jedzenia sprawiły mi jajka z perfekcyjnymi płynnymi żółtkami ,które pięknie rozlały się na potrawie wzbogacając jej smak.

Mój towarzysz w zbrodni doskonałej Damian (goodplacewarsaw)na przystawkę zamówił krewetki curry(16zł)miseczka z krewetkami skrywała moc pikantności bardzo dobrego aksamitnego curry. Mleczko kokosowe, kolendra i mięciutkie krewetki z domowej marynaty – to połączenie idealne. Przystawka serwowana z własnego wypieku pitą.

Kusiły mnie również wegańskie pasztety oraz pasty przygotowywane na miejscu.

Następnie spróbowałam jednej ze słynnych BUDDHA BOWLS .Jak już wspomniałam zjemy tutaj wersję podstawową z warzywami do której możemy dobrać dodatkowo mięso ( kurczak, krewetki, kiełbaska, wołowina – czyli wszystko czego dusza mięsożercy zapragnie)

Buddha bowl to danie doskonałe dla tych, którym zależy na zbilansowanej diecie. Dzięki różnorodności składników.Witaminy i błonnik z warzyw, zdrowe tłuszcze z  oleju i pestek, węglowodany z kaszy i białko z warzyw strączkowych.

Moja miska mocy ONE NIGHT IN BANGOKOK(24zł-vege,+3złkurczak,+4złkrewetka)wypełniona po brzegi była :świeżym jędrnym szpinakiem, chrupiącymi wstążkami marchewki, marynowanym fenkułem z edename ,kiełkami fasoli mung, świeżym mango ,odrobiną chilli ,listkami kolendry i tajskiej bazylii.Podawany z dressingiem fistaszkowym . Satay z kurczaka pięknie pachniał oraz wybornie smakował, a co najważniejsze był soczysty. Krewetki niestety nie były tak miękkie jak w przystawce.  Na dnie miski znajdował się ryż jaśminowy gotowany na mleku kokosowym – który urozmaicił i dodał konkretniejszego wymiaru tej potrawie. Pyszna kompozycja, w której składniki różnią się smakiem, kolorem i fakturą. Coś chrupiącego, coś wilgotnego i coś miękkiego – uwielbiam 🙂

Damian zamówił  STREETS OF MUMBAI(24zł-vege,+5złkurczak)z kurczakiem tikka masala. Curry aloo gobi z kalafiora i ziemniaka ,szpinak, zielona soczewica, marynowana dynia, piklowana czerwona cebula, świeża mięta, prażone płatki kokosowe. Mięsko było miękkie i dobrze doprawione. Soczewica dobrze ugotowana o przyjemnym ziołowym aromacie. Serwowany z dressingiem mango.

Na deser zamówiłam Smoothie bowls, które serwowane są z domową granolą słodzoną małą ilością miodu i świeżymi owocami. Bein’Green(21zł)to miska pełna słodkiego i zdrowego szczęścia. Na zielonym od szpinaku i awokado ,z dodatkiem gruszki i banana smoothie, ułożone zostały świeże mango, ananas ,granat ,śliwka oraz dodające chrupkości chipsy z kokosa .Wszystkie składniki wspaniale razem się komponowały.

intensywnie zielone Smoothie JUNGLE(16zł)spirulina,młody zielony jęczmień,jabłko,ananas,limonka,jarmuż,szpinak oraz świeża mięta. Przyjemne, świeże i orzeźwiające połączenie.

Kawa po wietnamsku. Na dnie szklanki znajduje się mleko skondensowane ,zaś na górze zaparzacz Phin z kawą. Idealne rozwiązanie dla smakoszy, pragnących delektować się kawą a nie tylko ją pić.

 

Ciekawostki:

  • Co dwa tygodnie RABARBAR serwuje dania specjalne z kuchni azjatyckiej – Sunday Special, były już m.in. chińskie bao buns z długo pieczonym boczkiem w piwie i grejpfrucie oraz pho.
  • Za tydzień w lokalu pojawi się odświeżona karta z kilkoma nowościami.
  • Do 9 lutego obowiązuje zniżka studencka -25% na wszystkie dania z karty
  • Według prognoz, w 2018 bowle mają stać się jeszcze bardziej popularne i różnorodne 😉

RABARBAR zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Nie mam do czego się przyczepić. Choć wystrój nie należy do moich ulubionych ,szybko o tym zapomniałam ciesząc się smakiem kolorowych dań.

 

GŁODNA DOROTA

 

RABARBAR

ul.Radna 12

00-341 Warszawa(Powiśle)

Strona internetowa :FACEBOOK

 

Rabarbar Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close