Blog post

Restauracja Polska-Airport Hotel Okęcie

polska13.jak-zmniejszyc-fotke_pl
W ostatnią sobotę lipca miałam zaszczyt uczestniczyć w wyjątkowej kameralnej kolacji zorganizowanej w Restauracji Polskiej ,dla najlepszych blogerów z całej polski.

Krytyka Kulinarna ,Little Hungry Lady ,Dania Kontra Ania, Wygrywam Z Anoreksją ,Madame Edith , Wrocławskie Podróże Kulinarne oraz Paweł Gruba manager znany z programu hell’s kitchen. W tak zacnym gronie, inteligentnych, błyskotliwych i kochających jedzenie ludzi mogłam delektować się specjałami restauracji polskiej.

Bardzo dobrze czułam się w pięknych wnętrzach, zarówno restauracji jak i hotelu.
polska14.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Degustacja przebiegała na najwyższym poziomie, profesjonalna obsługa dbała by niczego nam nie zabrakło ,pod bacznym okiem managera restauracji pana Mariusza Kaźmierskiego ,który podzielił się z nami swoją obszerną wiedzą o winach.

MENU
AMUS BOUCHE/Wędzony jesiotr w dymie z drzewa jabłoni.
polska11.jak-zmniejszyc-fotke_pl
PRZYSTAWKA/Tatar wołowy Limousine,szalotka,ogórek konserwowy,domowy chleb z węglem wiklinowym
polska8.jak-zmniejszyc-fotke_pl
PRZYSTAWKA/Troć wędzona,marynowana rzodkiew,żółtko sous-vide,krem cytrynowy
polska10.jak-zmniejszyc-fotke_pl
ZUPA/Polski Żur na zakwasie razowym
polska9.jak-zmniejszyc-fotke_pl
SORBET z piwa,suszony miód,puder z palonego żyta
polska1.jak-zmniejszyc-fotke_pl
DANE GŁÓWNE/Filet z halibuta,karmelizowana skorzonera,werbena cytrynowa,sos maślany
polska6.jak-zmniejszyc-fotke_pl
DANIE GŁÓWNE/Pieczona kaczka,kluseczki z sokiem z natki pietruszki,karmelizowane jabłko z anyżem,sos korzenny,borówka brusznicka
polska7.jak-zmniejszyc-fotke_pl
polska12.jak-zmniejszyc-fotke_pl
DESER/Torcik Czartoryski,ziemia czekoladowa,owoce leśne
polska13.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Miałam ograniczyć się tylko do relacji zdjęciowej, ale nie mogę się oprzeć, ponieważ niektóre dania zasługują na wyróżnienie.

Miałam przyjemność zjeść wędzonego jesiotra i troć. Ryby były soczyste, delikatne i niezwykle aromatyczne .Zgodzę się w 100% iż jest to ich specjalność . W żadnej restauracji, nie jadłam tak wybornej i pysznej ryby. Posiadają własną wędzarnię i jest to bardzo duży plus.

Tatar był perfekcyjnie posiekany, a czarny chleb z dodatkiem węgla skradł moje serce.

Nowym i ciekawym doznaniem smakowym był sorbet z piwa, stworzony dzięki użyciu ciekłego azotu.
Wytwornie prezentujący się torcik Czartoryskich, deser dla lubiących czekoladę, kryjący delikatny, puszysty i pyszny środek z dodatkiem malin.

Podczas kolacji serwowane były odpowiednio dobrane do potraw wina.Polski Jaworek Pinore XII ,idealnie komponował się z pieczoną kaczką i jest moim odkryciem.

Wybitni kucharze pokazali swoje umiejętności i kuchnię polską w najlepszym wydaniu. Sądząc po zachwytach, które słyszałam przy stole pełnym smakoszy ,zdali egzamin na piątkę. Osobiście wrócę z rodziną na pyszne wędzone ryby i piękne desery.

Polecam
GŁODNA DOROTA

Restauracja Polska
Airport Hotel Okęcie
ul. 17 Stycznia 24
02-146 Warszawa
tel.: +48 22 456 80 32

Restauracja Polska - Airport Hotel Okęcie Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Komentarzy (1)

  • Katarzyna Zawiaczyńska

    24 listopada 2017 at 13:32

    Przepyszna kuchnia, cudowna obsługa, szczególne podziękowania dla Pana Piotra Piekar, który jest kelnerem w Restauracji Polskiej. Pan Piotr reprezentuje najwyższy poziom obsługi i w dużym stopniu przyczynił się do tego, że na pewno wrócimy do Restauracji Polskej.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close