Blog post

SAN THAI – PRAWDZIWA TAJSKA KUCHNIA

Do restauracji San Thai wybrałam się rok po jej otwarciu .Nie oszukujmy się ,przetrwać w dżungli jaką jest warszawska gastronomia to osiągnięcie.

Po przekroczeniu progu oprócz pięknego wnętrza zachwyciła mnie ilość gości. Nie wiem jak Wy, ale to dla mnie jest jeden z wyznaczników dobrej restauracji.

Długo musiałam czekać by zrobić zdjęcie sali .Stoliki szybko są zajmowane.Zwłaszcza w godzinach lunchu.

Wnętrze jak już wspomniałam jest bardzo przytulne. Wszystko ma swoje miejsce i nie wadzi gościom .Świeże kwiaty ,ładne dekoracje i miła obsługa – już mi się podoba-pomyślałam po kilku minutach w San Thai.

Kelnerka podchodzi do stolika zanim zdążyłam usiąść .Mój test na znajomość karty,czyli sposobu przygotowania dań oraz używanych składników – został zdany na 5+ .

Karta to istny raj dla smakoszy tajskiej kuchni .Wybór jest ciężki w menu znajdzie się m.in. satay z kurczakiem lub krewetkami, sałatki, zupy (Tom Yum), dania z woka (kaczka w sosie pomarańczowym), makarony i ryże (pad thai), dania w curry ,ryby i owoce morza.Jest w czym wybierać.

Moją podróż po smakach Tajlandii rozpoczęła idealna na jesienne chłodne dni zupa Tom Kha Gai( W zależności od dodatku zupa ta zmienia swoją nazwę i cenę/20zł z kurczakiem)niezwykłe bogactwo orientalnych składników i aromatów. To kremowe słodko-ostre połączenie o cytrusowej nucie i przyjemnej konsystencji .Kaffir,galangal,kolendra,chili ,grzyby i pomidory – to składniki które znajdziemy w Tom Kha Gai.

Pewnie już się zorientowaliście, że uwielbiam pierożki  🙂 mam na ich punkcie bzika. Czy San Thai sprostał moim oczekiwaniom względem pierożków? Serwowane są w specjalnym bambusowym parowarze ,który zdecydowanie cieszy wzrok. Po podniesieniu pokrywki mym oczom ukazują się śliczne ,dość koślawe kuleczki. Ciasto pierożków Won Ton było perfekcyjnie cieniutkie. Farsz z wieprzowiny był doskonale doprawiony ,soczysty i pulchny(18zł).Pyszności.

 

Smażone krewetki z imbirem, chilli, czosnkiem i kolendrą (26zł). Były jak z bajki. Wizualnie zachęcały niemiłosiernie do natychmiastowej konsumpcji. Podane na liściu bambusa. Mięciutkie ,lekko pikantne w gęstym ciemnym i słodkim sosie(z czarnej soi, cebuli ,sosu sojowego, sosu rybnego i ostrygowego), ozdobione świeżą kolendrą. Czysta perfekcja.

Curry to temat rzeka. Dla jednego mało ostre ,dla drugiego za ostre. Aksamitne zielone curry  z bakłażanem, cukinią i  mlekiem kokosowym było pikantne (38zł z wołowiną).Choć jedna papryczka widniejąca w menu zwykle nie zwiastuje piekła, to tym razem miała ona moc. Ale tak ma właśnie być ,to jest ta autentyczność o którą tak często walczymy. Duża ilość wybranego mięska w postaci wołowinki oraz idealnej wielkości miseczka ryżu jaśminowego ,potrafi zadowolić.

Mistrzowski, obłędny, perfekcyjny. Pad Thai nie bez powodu znalazł się na liście 50 najlepszych dań świata według CNN.W dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażony po tajsku”. Pad thai to smażony makaron ryżowy, który przyrządza się w woku z dodatkiem jajek, czosnku,cebuli, kiełków fasoli mung, sosu sojowego , sosu powstałego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego oraz głównego dodatku :kurczaka,krewetek lub tofu. Całość doprawiona jest pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Ten w restauracji San Thai zachwycił mnie perfekcyjnym wykonaniem. Idealna kombinacja smaków- słodki, kwaśny, słony .Dodające chrupkości orzeszki oraz kiełki i ten soczysty kurczak(33zł).Moim zdaniem najlepszy Pad Thai w stolicy!

Nie mogłam się oprzeć i zamówiłam jeszcze deser. Sticky rice mango(18zł) to zdecydowanie deser dla lubiących bardzo słodkie klimaty. Kleisty ryż ,świeże mango i gęste mleczko kokosowe. Tworzą bardzo zgraną i przyjemną dla podniebienia kompozycję.

Mamy w stolicy restaurację w której gotują Tajowie, którzy dbają o autentyczność potraw. Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty i jedyne w swoim rodzaju receptury  to cechy kuchni tajskiej – Wizyta w San Thai to niezapomniana podróż oraz uczta dla podniebienia.

Polecam

Głodna Dorota

SAN THAI

ul.Próżna 10

Warszawa

Facebook Restauracji

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close