Blog post

SCHABOWY – TRADYCYJNA KUCHNIA POLSKA

Lubię eksperymentować w kuchni ,próbować nowych nieznanych mi potraw ale najbardziej cenię tradycyjną kuchnię polską pełną smaków i aromatów .

Klasyczny schabowy z buraczkami na ciepło i ziemniakami z wody to moje ulubione danie z dzieciństwa, dlatego odwiedziłam restaurację SCHABOWY  już  kilka dni po otwarciu.

Menu jest krótkie ,ale i tak miałam problem z wyborem.

Ucztę zaczyna tatar(25zł) z dobrej jakości mięsa – to marzenie każdego mięsożercy. Bez molekularnych udziwnień, tak ostatnio modnych i często zaburzających  dobry smak. Porządnie oczyszczone i doskonale posiekane mięso ,wymieszane ze świeżymi dodatkami :cebula, ogórek kiszony, grzybki w occie i żółtko od szczęśliwej kurki. Bez problemu mogę wymieszać składniki co świadczy o umiejętnościach kucharza ,który niewątpliwie posiada wiedzę oraz doświadczenie.

Wątróbka cielęca(18zł)Jak można tak dobrze gotować ?! ludzie jakie to było dobre .Mięciutkie kawałki wątróbki rozpływały się w ustach ,dodatki w postaci karmelizowanej cebulki oraz jabłka fantastycznie dopełniały i podkreślały jej smak. Mogłabym jeść tonami. Obłęd!

Flaki wołowe (18zł)delikatne, lekko pikantne na bardzo dobrym esencjonalnym i klarownym rosole.Serwowane z chrupiącym domowym pieczywem.

Zjeść dobre pierogi w Warszawie graniczy z cudem. Twarde ciasto, pikantny lub wręcz odwrotnie mdły farsz ,to już standard. Na palcach jednej ręki mogę wyliczyć restauracje serwujące JADALNE pierogi w stolicy.

Czy SCHABOWY zdał mój egzamin? jestem w szoku, ale tak! cieniutkie, elastyczne  i perfekcyjne w każdym calu ciasto skrywało obłędnie pyszne i dobrze doprawione nadzienia. Zamówiłam mix –ruskie z wiejską kwaśną śmietaną (22zł-8szt.) oraz z mięsem ze skwarkami z Mangalicy (22zł-8szt.)bitwę wygrały te z mięsem.

 

Pierś kurczaka wiejskiego(26zł-200g)Idealnie przyrządzony kawałek mięsa. Soczysty, miękki o chrupiącej skórce. Pierś serwowana jest  z długo redukowanym wręcz aksamitnym sosem, który oddaje kwintesencję  smaku.

Nadszedł czas na króla ,czyli schabowego. Zamówiliśmy  schabowego z wieprzowiny Złotnickiej(250g-32zł)oraz z Warmińskiej Mangalicy(300g-49zł).

Wieprzowina Złotnicka -mięso tych ras wyróżnia się bardzo dobrą jakością ,marmurkowatą strukturą ,którą zawdzięczamy tłuszczykowi. Tłuszcz ten jest nośnikiem smaku i aromatu. Mięso staje się kruche, soczyste i pełne smaku. W złocistej panierce i smażony na smalcu to istna poezja.

Schabowy Mangalica – mięso jest bardzo delikatne, soczyste i szlachetne w smaku. Ma specyficzny krwisty, ciemny kolor i wyważony aromat. Co ciekawe, mimo, że mięso Mangalicy posiada więcej tłuszczu to tłuszcz ten jest zdecydowanie zdrowszy i bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3,czyli schabowy nie jest taki zły 😉

Czego możemy wymagać od perfekcyjnego ,klasycznego kotleta schabowego? Cieniutka ,złocista i chrupiąca panierka. Dobrze rozklepane ,ale nie za cienkie soczyste i doprawione mięso. Te wszystkie cechy posiada tutejszy schabowy .Są odpowiednio grube, soczyste i smażone na dobrym tłuszczu. Podany z klasycznymi ale zarazem najlepiej komponującymi się dodatkami w postaci mizerii ze śmietaną ,kapustą zasmażaną oraz tłuczonymi ziemniakami  – tworzą symfonię smaków wartą grzechu.

Miłym zwieńczeniem naszej uczty było kręcone ciasto ze śliwkami pieczone w prodiżu oraz sorbet z kruszonką  oczywiście domowej roboty. Ten zapach, ten smak przywołuje wspomnienia .Każdy kto choć raz jadł z tego urządzenia ciasto zrobione przez babcię lub mamę, wie co mam namyśli. Dawno nie jadłam czegoś tak autentycznego .

Lunch – tu go nie zjemy,i dobrze! codziennie będzie serwowane danie dnia w atrakcyjnej cenie.

Brakowało takiego miejsca nie tylko na Mokotowie, ale i w Warszawie. Autentycznego, klasycznego, bez zbędnego zadęcia ,z tradycyjną kuchnia polską opartą na produktach bardzo wysokiej jakości.

Czasami sukces tkwi w prostocie i zaangażowaniu ,a przede wszystkim w pasji do tego co się robi i dzieleniu się nią z innymi.

 

Polecam

Głodna Dorota

 

SCHABOWY

ul.Obrzeżna 1 (wejście od ul.Bokserskiej ,obok pętli autobusowej)

Tel.22 241 32 51

FACEBOOK

 

Komentarzy (2)

  • Karolina

    25 października 2017 at 12:42

    Powiem szczerze, że ilość nadzienia w pierogu robi wrażenie! Wszystko wygląda bardzo apetycznie.

    1. glodna.dorota

      26 października 2017 at 13:00

      Pierogi warte są swojej ceny.Jedne z lepszych jakie jadłam poza domem.
      Pozdrawiam:)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close