Blog post

SUPPERLARDO – NOWE MIEJSCE

Tuż obok słynnej restauracji Mąka i Woda swoje skrzydła rozwija SUPPERLARDO ,które należy do tych samych właścicieli.

Czym SUPPERLARDO wyróżnia się na tle innych ,nowo otwartych restauracji w Warszwie? Otóż tutejszą specjalnością są wędliny własnego wyrobu.Sezonowane na miejscu ze specjalnych ras świń takich jak Mangalica czy Puławska oraz pieczywo ,wypiekane na miejscu głównie ze świeżo mielonej ekologicznej mąki na zakwasie.

Lokal jest przestronny i przytulny. Możemy obserwować kucharzy przy pracy ,zajrzeć co dobrego mają w specjalnych lodówkach do sezonowania mięsa oraz przyjrzeć się pięknej zabytkowej ręcznej krajalnicy marki Barkel.

Siadamy przy stoliku ,kelnerka przynosi menu i jednocześnie informuje, iż zamówienie składamy przy kasie. Wstajemy od stolika, zamawiamy, płacimy, dostajemy numerek i czekamy aż dania zostaną przyniesione do stolika.

W upalny dzień zaczynamy od bardzo dobrej lemoniady(8zł) oraz mrożonej herbaty(8zł dolewka w cenie).

Nie skusiłam się na talerz tutejszych wędlin(trzy rodzaje 40zł)ale poprawie ten błąd przy następnej wizycie. Szynka z ognia(puławska) czy sezonowane trzy miesiące salami z mangalicy brzmi interesująco.Do tego świeży chlebek z masełkiem lub ciabatta z oliwą za 9zł i hulaj dusza, piekła nie ma  🙂

My poszłyśmy w bardziej konkretne dania.

Na początek miska tłustawego, klarownego i pełnego smaku bulionu wieprzowo-drobiowego .W misce znajdziemy również fantastyczny ,jędrny żytni makaron ze świeżo mielonej mąki – capellini o długich złotych nitkach,pastrami wieprzowe, szpinak,colatura*,kolendra(30zł)

*colatura czyli sos rybny, który-przeciwieństwie do rzymskiego garum czy chociażby azjatyckiego nuoc nam-nie podlega procesowi fermentacji. Colatura jest bowiem produktem ubocznym solenia sardeli z połowów od marca do początku lipca, gdy mięso rybek jest ubogie w tłuszcz. Odciągany po 4-5 miesiącach płyn to właśnie colatura.

Mangalica króluje na talerzach w Supperlardo(Mangalica – to rasa świń,których mięso jest bardzo delikatne, soczyste i szlachetne w smaku. Ma specyficzny krwisty, ciemny kolor i wyważony aromat. Co ciekawe, mimo, że mięso Mangalicy posiada więcej tłuszczu to tłuszcz ten jest zdecydowanie zdrowszy i bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 – tylko tak mi mówcie:))

Kocham pastrami !tutejsze różni się bardzo od klasycznej kanapki rouben ,przede wszystkim mięsem. Mym oczom ukazała się piękna, wypiekana na miejscu obłędnie mięciutka ziemniaczana bułka ,która skrywała tłuściutkie plasterki miękkiej słoniny z mangalicy oraz plaster mięsa z łopatki ,które rozpływało się w ustach. Towarzystwo kwaskowatej piklowanej czerwonej kapusty oraz musztardy daje nam prostą doskonałość, która kusi by zgrzeszyć  kolejnym tłuściutkim kęsem(25zł).

Bób,dymka,pecorino romano,oliwa (10zł)

Czysta perfekcja i przyjemność z jedzenia. Udko kurczaka confit(30zł)czyli niezwykle delikatne, soczyste i kruche mięso zostało usmażone w obłędnej panierce. Wydająca symfonię chrupnięć , złocista panierka uzależnia. Lekkim dodatkiem do kurczaka były plasterki młodej cukinii, ogórka i natki pietruszki .Dodatkowo zamówiłam młode pieczone ziemniaczki z creme fraiche (10zł) ,które idealnie się komponowały z tym daniem.

To danie śni mi się po nocach ,a na samą myśl przykładam chusteczkę do ust ,by nic mi nie pociekło.REWELACJA!

Niestety zamówiłam również deser.Jedyny z karty : lody maślankowie z czereśniami(15zł).Przygodę z lodami maślankowymi rozpoczęłam miesiąc temu ,gdy miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji „Przez stulecia – kuchnia polska w siedmiu kolorach”w której podróż przez dania według receptur od XV do XXI wieku zwieńczyły właśnie lody Maślankowie od Moniki Ignaciuk,które porwały moje kubki smakowe na wyżyny szczęścia. W tutejszych nie wyczułam intensywnego smaku maślanki, był bardzo słabo wyczuwalny .Serwowane z czereśniami w dwóch odsłonach,które były smaczne.Desery nie są mocną stroną Supperlardo.

Choć latem szukamy lekkostrawnych dań na bazie sezonowych produktów ,warto czasami w chłodny dzień pozwolić sobie na coś dobrego i tłuściutkiego na pokrzepienie np.od Supperlardo – by poczuć te wyjątkowe smaki.

Obecnie restauracja czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00 – 16:00 (ma się to wkrótce zmienić). Zarówno pieczywo jak i wędliny możemy kupić do domu.

Polecam

GŁODNA DOROTA

SUPPERLARDO

ul.Chmielna 13a

Strona internetowa:Facebook

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close