Blog post

SZWEDZKIE PRZYSMAKI

Niedawno Ambasada Szwecji otworzyła swoje drzwi dla prasy oraz blogerów i umożliwiła nam odkryć smaki kuchni tego pięknego kraju.

Ubolewam nad faktem ,iż w naszej pięknej stolicy nie ma restauracji serwującej oryginalną kuchnię Szwedzką, a większości osób które znam kuchnia ta kojarzy się tylko z klopsikami z IKEA ,a nielicznym z kiszonym śledziem(Surströmming )o bardzo intensywnym zapachu(delikatnie mówiąc).

Wyprowadzę Was z błędu. Kuchnia Szwecji jest bardzo różnorodna ,pełna nieoczywistych połączeń oraz znanych nam tradycyjnych smaków lasu.

Ponieważ w Szwecji wciąż żywa jest tradycja myśliwska ,w miejscowej kuchni często gości dziczyzna. Południowe i wschodnie wybrzeże kraju to jeziora i rzeki, czyli bogactwo wielu gatunków ryb, takich jak okoń, śledź, łosoś i pstrąg. Wyspy  u wybrzeża zachodniego  słyną zaś z małży.

Szwedzka kultura kulinarna czerpie z łatwej dostępności świeżych produktów lokalnych, korzysta z bogactw przyrodniczych i cieszy się z smakiem tradycyjnych potraw .

Podczas wspólnego gotowania w tak zacnym gronie odkryłam kuchnię Szwecji na nowo.

Wybitny kucharz Michał Godyń – szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji przeniósł nas do świata kuchni tego kraju. Aromatyczne śledzie, pachnące szafranowe bułeczki oraz orzeźwiająca sałatka owocowa to tylko część pyszności ,które podbiły moje podniebienie.

Z przyjemnością podzielę się z Wami przepisami na te cudeńka. Na szczególną uwagę zasługuje śledź w kawie, miodzie i musztardzie. To był hit! I to mam nadzieję będzie hit na moim wigilijnym stole – bo czasami warto zaprezentować naszym bliskim coś nowego i zbierać liczne komplementy ;)Osobiście oniemiałam z zachwytu po spróbowaniu tego śledzia, to mało oczywiste połączenie smaków jest rewelacyjne!

Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy

1 dl = 100 ml

Marynata podstawowa:

  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Sos musztardowo-kawowy:

  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1,5 dl musztardy
  • 1 dl cukru białego
  • 5 łyżek octu winnego białego 6%
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 dl oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

W misce dokładnie wymieszać musztardę, cukier, miód i ocet winny, tak długo
aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kawę, sól i olej. Wszytko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Filety śledziowe zamarynowane
w opisanej powyżej marynacie podstawowej dokładnie odsączyć i przełożyć do sosu kawowo musztardowego. Marynować minimum 12 godzin.

 

Śledzie z dodatkiem świeżej wanilii, liścia limonki kaffir i cytrusów

Niezwykle aromatyczne, mocno cytrusowe i świeże połączenie.

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • Filety śledziowe solone, 8 sztuk

Marynata podstawowa:

  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Druga marynata:

  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 limonka (skórka)
  • 1 pomarańcza (skórka)
  • 4 liście limonki
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 1 laska wanilii
  • 5 ziaren białego pieprzu

Śledzie odsączyć na sitku i przełożyć do czystej, zimnej wody. Następnie należy je moczyć przez ok. trzy godziny. W tym czasie można przygotować marynatę podstawową. Wodę, cukier, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną w wiórki cebulę i przyprawy zagotować. Dodać ocet i odstawić do wystygnięcia. Kiedy marynata będzie już zimna, włożyć do niej wymoczone filety śledziowe i odstawić do lodówki na około dwa dni.

Po dwóch dniach należy przygotować drugą marynatę. Śledzie z marynaty podstawowej należy wyjąć i odstawić. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny, limonki
i pomarańczy i przesypać do marynaty. Dodać trawę cytrynową w całości i liście limonki. Laskę wanilii rozciąć na pół, wyjąć nasiona i wraz ze strąkiem wrzucić
do marynaty. Dodać ziarna białego pieprzu. Do tak przygotowanej zalewy przełożyć zamarynowane wcześniej śledzie i odstawić na co najmniej dwa dni.

 

Pokusa Janssona –JanssonsFrestelse – wersja tradycyjna

Danie grzechu warte .Miękka w środku, zaś na wierzchu chrupiąca – uwielbiam!

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 kostki masła
  • 1 puszka anchois o smaku korzennym 125g wraz z płynem
  • sól, pieprz do smaku
  • 400-500 ml śmietany 30%
  • 4-5 łyżek bułki tartej

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski, np. za pomocą tzw. mandoliny. Obrać cebulę i pokroić w piórka.  Następnie rozpuścić trzy łyżki masła na patelni i zrumienić na nim cebulę. Do garnka wlać śmietanę, pokrojone ziemniaki i zrumienioną cebulę. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się masy. Dodać pokrojone na kawałki anchois korzenne wraz z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem. Masę posypać bułką tartą i wiórkami masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez maksymalnie półtorej godziny.

 

Bułeczki szafranowe „Lussekatter” klasyczne

Zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu to jedno z lepszych wspomnień mojego dzieciństwa do którego uwielbiam wracać. Szafranowe bułeczki są po prostu pyszne i pięknie się prezentują.

Ok. 60-80 szt. (w zależności od wielkości)

Ciasto:

  • 1,2 kg mąki pszennej
  • 1 g szafranu
  • 40 g drożdży
  • 150 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 ml syropu klonowego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 200 g rodzynek

Szkliwo:

  • 1 jajko

1 łyżkę cukru rozetrzeć z szafranem w moździerzu. Drożdże rozpuścić w misce
z cukrem. W garnku roztopić masło, wlać mleko i lekko podgrzać (Uwaga: mleko nie może być gorące). Następnie dodać uprzednio roztarty w moździerzu szafran
z cukrem i wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodać lekko ciepłe mleko z masłem i szafranem,  następnie jajko, syrop klonowy i serek wiejski. Wszystko dobrze wymieszać. Do wymieszanego płynu powoli dodać mąkę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dokładnie wyrabiać przez 10-15 minut (można użyć robota kuchennego).Tak gotowe, wyrobione ciasto odstawić na godzinę
w ciepłe miejsce.

Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłożyć ją na stół oprószony mąką
i rozwałkować na grubość 1 cm w kształt prostokąta. Następnie pokroić w paski
o grubości ok. 0,5cm-1cm. Na stolnicy z wyciętego paska wykonać wałek o długości ok. 10 cm i zwinąć z obu stron w kształt ślimaka, tak aby powstała litera S. Po każdej stronie zwiniętego ciasta dodać po jednej rodzynce. Odstawić na blasze
do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmarować je jajkiem. Wstawić
do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec do lekkiego zrumienienia
przez ok. 5-6 min.

Wegańskie owoce w syropie z anyżem, goździkami i kardamonem

Owoce do syropu:

  • 2 pomarańcze
  • 2 grapefruity
  • 2 owoce kiwi
  • 100 g zielonych winogron
  • 100 g czerwonych winogron
  • 1 owoc granatu

Syrop cynamonowo-goździkowy:

  • 200 ml wody
  • 200 gram cukru białego
  • 6 suszonych goździków
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 gwiazdy anyżu

Do rondelka włożyć wszystkie przyprawy i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia,
a następnie odstawić do wystygnięcia. Owoce obrać ze skórki, wyfiletować i odłożyć do miski. Następnie zalać zimnym syropem i odstawić do lodówki na min. 4 godziny

 

Cukierki karmelowe „knäck” o smaku toffi

Składniki:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 180 ml złotego syropu typu syropu klonowego
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 120g posiekanych migdałów bez skórki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić
do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 40-60 minut, mieszając co jakiś czas, by masa nie przywarła do dna rondelka. Masa powinna przybrać konsystencję gęstego syropu i brązowy kolor toffi. Tak przygotowaną masę małą łyżeczką przełożyć do foremek papilotek i pozostawić do schłodzenia.

 

Zbliżają się święta i mam nadzieję ,iż kogoś z was zainspirowały te przepisy. Ja  marynuję śledzie i czekam na restaurację z kuchnią rodem ze Szwecji 😉

 

SMACZNEGO!

GŁODNA DOROTA

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close