Blog post

Wybrałam się w kwietniu po świątecznym obżarstwie do pierwszej  wegańskiej restauracji umieszczonej w żółtym przewodniku Gault&Millau.

Wnętrze restauracji nie sprawia wrażenia przytulnego ,raczej surowego. Siedziałam przy stoliku z dwoma różnymi krzesłami przy brudnej ścianie, co nie należy do najprzyjemniejszych okoliczności spożywania posiłku.

Na początek zamówiłam lemoniadę na ciepło .Świeży sok pomarańczowy ,kurkuma, cytryna i świeży imbir(13,90)rozgrzewająca mieszanka, której walory smakowe przyćmiły nieprzyjemnie zostające w ustach długie włókna imbiru .

Dałam się namówić sympatycznemu kelnerowi na wiosenne menu degustacyjne .Pięć dań w cenie 59,00zł które miało być pełne nieoczywistych smaków i witamin.

Ucztę zaczyna kefir z zielonym bukietem/kompozycja wiosennych warzyw podana z wegańskim ziołowym kefirem. Byłam zaskoczona walorami smakowymi wegańskiego kefiru, który bardzo mi smakował. Świeże liście botwinki, koperek – świetne i orzeźwiające.

Consome rabarbarowo- botwinkowe  – mało esencjonalny bulion z rabarbaru i bergamotki, z kawałkami botwinki i zaskakującym w smaku jajkiem wegańskim z tofu, które wyglądało jak kurze i tak smakowało! rewelacja.

Pieczone nowalijki z kwaśną śmietaną. Chrupiąca marchewka ,rzodkiewka, mini kukurydza, miękki por, posypane solą gomashio (Gomashio jest przyprawą powstałą z połączenia prażonej soli (kamiennej lub morskiej, a nie rafinowanej) i ziaren sezamu.)Podawane z wegańską kwaśną śmietaną, która była bardzo płynna ,nie utrzymywała się na warzywach i słabo podkreślała ich smak.

Wiosenne gniocchi w aksamitnym sosie – zdecydowałam się na menu degustacyjne dla tego dania ,które pięknie prezentowało się na  FB restauracji .Ta potrawa nie spełniła moich oczekiwań – kluski były bez smaku o rzadkiej konsystencji(rozpadały się ).Podawane z sosem cytynowo-ziołowym .Najlepsze w tym daniu okazały się chrupiące i aromatyczne grzyby nameko.

Musiałam zamówić w międzyczasie falafel(12,90zł)ładnie podane cztery małe kotleciki z ciecierzycy nie były najlepszymi jakie jadłam w moim życiu. Dodatkowo podany był  sos aioli oraz harrisa(ostra pasta z papryki chili, czosnku,  kolendry z kminkiem i kminem rzymskim oraz/lub dodatkiem oliwy).

Ucztę kończy deser czyli Arachidowy gofr z konfiturą rabarbarowo -imbirową. Miękki, słodki, wilgotny gofr podany ze słodko-kwaśną konfiturą ,która podkręcała smak oraz białą czekoladą z dodatkiem whisky. Ten deser był przyjemnym zwieńczeniem tej wizyty.

W restauracji Tel Aviv zjemy dania w 100% roślinne i bezglutenowe ,spróbujemy bezcukrowych deserów oraz napijemy się wegańskiego wina.

Restauracja TEL AVIV FOOD & WINE jako pierwsza otrzymała certyfikat od organizacji V-Label,który potwierdza ,iż w tej restauracji dania są przygotowywane z produktów w 100% wegańskich ,czyli nie posiadają w żadnym etapie produkcji składników pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to każdego dania, dodatku ,napoju oraz wina.

 

GŁODNA DOROTA

 

 

TEL AVIV FOOD&WINE

ul.Poznańska 11

Strona internetowa:restauracjatelaviv.pl

                                    FACEBOOK

Tel Aviv Food & Wine Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close