Blog post

THE COOL CAT- SMACZNY Z CIEBIE KOCIAK

Kuchnia Azjatycka w wersji Fusion – czyli możemy spodziewać się wszystkiego.

Myślałam ,że już nic mnie nie zaskoczy ,że potrafię przewidzieć co dostanę na talerzu i po spróbowaniu dania nie wypowiem słów –czegoś takiego jeszcze nie jadłam, cóż tutejszy wybitny szef kuchni  Jakub Kaftański – znany do tej pory z restauracji Miłość na Kredytowej oraz programu telewizyjnego TopChef  sprawił ,iż te słowa wypowiedziałam.

A jakie danie mnie do tego skłoniło? i tu was zaskoczę – FLAKI!

Czego można się spodziewać po flakach? pikantny wywar ,w wersji po warszawsku  z klopsikami, ewentualnie grzaneczki ,często o  mocnym nieprzyjemnym  zapachu. Zapomnijcie o tym w THE COOL CAT zjecie flaki, które umówmy się  kompletnie nie przypominają klasycznej wersji naszej narodowej specjalności.

Wielka miska pełna szczęścia tak w skrócie mogę opisać to danie. Flaki(27zł) w panko (panko, czyli japońska panierka, to nic innego, jak dość grubo starta bułka, dobrze później wysuszona)okazały się cieniutkimi paseczkami w obłędnie chrupiącej panierce i nie przypominały w smaku tradycyjnych często mocnych w smaku flaków. W tej wersji nie znajdziemy ani odrobiny klasycznego wywaru zaś stir fry(technika szybkiego smażenia) z pszennym makaronem,piklowaną marchewką,cebulą,szczypiorkiem i emulsją z orzechów laskowych.Fantastyczne danie,które warto zamówić.

Towarzysząca mi w testowaniu dań z karty warszawska smakoszka ,której podniebienie trudno jest zadowolić zamówiła pięknie prezentujące się na talerzu szparagi(27zł). W tym artystycznym nieładzie na talerzu znalazły się jędrne szparagi w maśle miso z marynowanym zielonym pieprzem, perfekcyjne jajko poche w panko z siemieniem lnianym, a za fantastyczny aspekt wizualny odpowiadały jasne płatki katsuobushi(suszone płatki wędzonego i fermentowanego tuńczyka Bonito).To danie sprostało naszym wymaganiom.

Po obiecującym początku miałam duże oczekiwania ,którym kuchnia sprostała.

Kaftan burger (32zł)dobrej jakości odpowiednio doprawione  mięso (rasy angus i hereford z Beskidzkiego wypasu)niestety w  stopniu wysmażenia  well done ,którego nie preferuję ,a kelner nie spytał mnie o moje preferencje dlatego uznałam ,iż dostanę medium jak to bywa w większości restauracji jako standard.

Dobrze wysmażone mięso nie pozbawiło mnie pozytywnych doznań smakowych. Wypieczona lekko maślana bułka skrywała fantastyczny środek :plastry małosolnego ogórka, słodka konfitura z czerwonej cebuli ,majonez z jalapenos oraz cheddar panierowany w panko -co nie jest często spotykaną propozycją podania tego dodatku. Frytki posypane  pudrem z wodorostów nori i gochugaju (koreańskim sproszkowanym chilli).

Bao soft Shell krab(30zł)smażonym  oczywiście w tempurze, podany z  dużą ilością salsy z mango(cebula,kolendra,chili)i wasabi mayo w wersji standardowej (na prośbę został zmieniony na majonez wasabi)wszystkie te pyszności wypełniły wnętrze perfekcyjnej bułki gotowanej na parze.

Ten mały niepozorny lokal tętni życiem i jest przepełniony zapachami aromatycznych potraw .

Dobre ,wysokiej jakości składniki + talent = zadowolony klient.

Z pewnością warto tu przyjść ,planuję sprawdzić jeszcze tutejsze słynne zastawy śniadaniowe.

 

Polecam

Głodna Dorota

THE COOL CAT

ul.Solec 38

Warszawa

Facebook

The Cool Cat Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close