Blog post

THE PLATE – WARSZTATY W STUDIU KULINARNYM

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach o tematyce świątecznej w jednym z  fantastycznych miejsc jakim jest studio kulinarne THE PLATE.

Nauczyłam się gotować obłędne dobre czarne pierogi z karpiem i kimchi, strudel z mango i delektowałam się aksamitnym smakiem barszczu ze złotych buraków – obłęd.

W zacnym gronie fantastycznych blogerów, których twarze przysłaniała mi para od wrzącej wody daliśmy porwać się w wir gotowania ,w rytm świątecznych hitów.

THE PLATE tworzą ludzie z pasją i  miłością do gotowania. W klimatycznym, urządzonym w przyjaznej atmosferze, miejscu z lat 50-tych.

Prawdziwy pasjonat Szef Kuchni Sławek Wojtysiak z lekkością przekazuje swoją wiedzę i zaraża pozytywną energią.

Jedną z przyjemniejszych czynności po gotowaniu jest spożywanie przygotowanych potraw. Wszyscy razem zasiedliśmy przy długim stole i oddaliśmy się błogiemu smakowi potraw ,rozmowie i poznawaniu siebie nawzajem.

Nic tak nie łączy ludzi jak wspólne gotowanie. Jeżeli zastanawiasz się jak możesz kreatywnie spędzić czas z bliską osobą, czy chcesz zorganizować imprezę bądź spotkanie firmowe warto zapoznać się z obszerną ofertą studia kulinarnego THE PLATE i oddać się w ręce profesjonalistów.

Poniżej znajdziecie przepisy na najlepsze pierogi z karpiem i inne potrawy które wspólnie gotowaliśmy podczas warsztatów w THE PLATE.

 

 

BARSZCZ ZE ZŁOTYCH BURAKÓW, BUŁECZKI NA PARZE Z PORTOBELLO I KOZIM SEREM, PIKLOWANA CHIOGGIA

 

Składniki na barszcz:

Włoszczyzna: 1 sztuka

Kaczy korpus: 1 sztuka

Ziele angielskie: 6 ziarenek

Liść laurowy: 3 sztuki

Czosnek: główka

Buraki złote: 1 kilogram

Ocet jabłkowy: 100 ml

Sól, pieprz cukier do smaku

 

Składniki na bułeczki:

 

Portobello: 4 sztuki

Kozi ser: 100 gram

Skórka z otartej cytryny: ½ cytryny

Natka pietruszki: ½ pęczka

Szalotka: 2 sztuki

Mąka pszenna: 250 gram

Mleko: ½ szklanki

Drożdże świeże: 10 gram

Masło: 2 łyżki

Jajko: 1 sztuka

Cukier: 25 gram

Szczypta soli

Masło do smażenia: 50 gram

Świeży tymianek: 6 gałązek

 

Garnish:

Burak Chioggia: 1 sztuka

Ocet jabłkowy: 50 ml

Sól 1/3 łyżeczki

Przygotowanie barszczu:

Do zimnej wody wrzucamy korpus, obraną włoszczyznę i obrane buraki. Dodajemy ziele angielskie, liść, czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania przez 3 godziny. Zostawiamy barszcz na noc do naciągnięcia. Cedzimy i doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym.

Przygotowanie bułeczek:

Mąkę przesiewamy do miski. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, sól, cukier oraz łyżkę mąki. Pozostawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do mąki dodajemy rozpuszczone masło, 1 jajko oraz mleko z drożdżami. Wyrabiamy na jednolite ciasto, odstawiamy przykryte pod ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz do bułeczek. Szalotkę tniemy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle. Portobello tniemy w drobną kostkę o boku 0,5 cm. Dorzucamy do przeszklonej szalotki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy kozi ser, natkę i mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy ciasto na bułeczki i gotujemy je na parze przez około 8-10 minut.

 

Garnish:

Buraka Chioggie obieramy i tniemy w paski julienne. Zalewamy octem jabłkowym, dosypujemy soli i zostawiamy na 15 minut.

 

CZARNE PIEROGI Z KIMCHI, KARPIEM I SOSEM RAKOWYM

 

 

Składniki na ciasto:

Mąka: 500 gram

Masło: 50 gram

Sól: łyżeczka

Atrament z mątwy: łyżeczka

Woda: 300 ml

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski. Wrzącą wodą zalać mąkę. Dodać sól, atrament z mątwy oraz rozpuszczone masło. Poczekać aż ciasto ostygnie i wyrobić na jednolitą masę.

 

Składniki na farsz:

 Kimchi: 200 gram

Karp filet: 300 gram

Świeża kolendra: pęczek

Sos sojowy jasny: 3 łyżki

Yuzu ponzu: 3 łyżki

Tajskie chili: 1 sztuka

Otarta skórka z limonki

Kimchi drobno posiekać i odcisnąć na sicie soki. Z karpia zdjąć skórę. Mięso karpia zemleć na maszynce o grubym oczku. Kolendrę posiekać. Całość wymieszać w misce, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, kolendrą i skórką z limonki.

 

Składniki na sos:

Szalotka: 3 sztuki

Czosnek: 4 ząbki

Ziele angielskie: 5 ziarenek

Liść laurowy: 3 sztuki

Kurkuma: 1/3 łyżeczki

Wino białe wytrawne: 200 ml

Śmietana kremówka 30%: 100 ml

Masło: 100 gram

Szyjki rakowe: 150 gram

Sok z cytryny: ½ cytryny

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liść i ziele, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina, dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem. Z przygotowanego ciasta i farszu lepimy pierogi.

 

 

STRUDEL Z MANGO, TAJSKĄ BAZYLIA I IMBIROWYM SOSEM ANGIELSKIM

 

 

 

Składniki:

Ciasto francuskie: 1 opakowanie

Masło: 50 gram

Mango na wpół miękkie

Cukier brązowy: 3 łyżki

Białe wino: 50 ml

Anyż: gwiazdka

Jajko: 1 sztuka

Owoce liofilizowane (truskawki): 20 gram

 

Sposób przygotowania:

Do rondelka wrzucić masło i pocięte mango, anyż wino oraz cukier. Dusić około 8-10 minut. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostudzenia i dodać posiekaną tajską bazylię.

Składniki imbirowego sosu angielskiego:

Mleko: 250 ml

Śmietana kremówka: 250 ml

Cukier: 100 gram

Żółtko: 6 sztuk

Imbir: 3 cm

Łaska wanilii: 1 sztuka

Trawa cytrynowa: 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Mleko i śmietanę zagotować z laską wanilii, trawą cytrynową i imbirem. Przecedzić. Odczekać około 15 minut aż trochę ostygnie. Dodać na 3 razy do utartych żółtek z cukrem, cały czas mieszając. Następnie przelać z powrotem do rondla. Na wolnym ogniu doprowadzamy do temperatury nie wyższej niż 80 stopni.

Owoce liofilizowane zblendować na pył.

W ciasto francuskie zawijamy przygotowane mango, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut.

 

Polecam taką przygodę w studiu kulinarnym i życzę SMACZNEGO!

 

The Plate Studio Kulinarne

ul.Nowolipki 15

00-151 Warszawa

Tel. 503 636 103

Strona internetowa: theplate.pl

Facebook

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close