Blog post

TOP 6 RESTAURACJI NA WALENTYNKI W WARSZAWIE

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Pewnie nie każdy z Was ma już pomysł ,jak spędzić ten dzień z ukochaną osobą. Przybywam z pomocą! Wybrałam moim zdaniem 6 najlepszych restauracji, w których Walentynkowa kolacja będzie wyjątkowa. Specjalne menu, romantyczny klimat, a nawet możliwość połączenia kolacji z pobytem w eleganckim hotelu . Niech ten wieczór będzie magiczny!

AMBER ROOM

źródło zdjęcia:facebook/amberroom

To niezwykle klimatyczne miejsce. Restauracja mieści się bowiem w zabytkowym  Pałacu Sobańskich. Poczujecie się tu wyjątkowo. Eleganckie wnętrze ,w połączeniu z wytworną kuchnią, zadowoli każdego smakosza ,ceniącego doznania na najwyższym poziomie. To menu mnie zachwyciło (duży plus za opcje wegetariańskie).

MENU WALENTYNKOWE

AMUSE BOUCHE Z KIELISZKIEM SZAMPANA

N.V.Taittinger Brut Reserve.Remis.France

Tatar z małż św.Jakuba, bliny,śmietana z limonką

Chrupiący parmezan,Pesto z buraków,tiul ziołowy – opcja wegetariańska

PRZYSTAWKA

Krab, awokado, marynowany ogórek, creme fraiche

Kozi ser Bon Bon, jabłko, seler, orzech włoski – opcja wegetariańska

ZUPA

Zupa grzybowa, pieczony seler w solonym cieście

SORBET

Malina,złoto

DANIE RYBNE

Okoń morski, groszek, Pancetta, mini sałata rzymska, puree ziemniaczane z serem Pecorino

Risotto z Karczochami, piana szpinakowa, oliwa truflowa – opcja wegetariańska

DANIE MIĘSNE

Pierś i udko z kaczki, marakuja, klementynki, batat, pak choi

Ravioli z dynią, mleko migdałowe, szałwia, Amaretto crumble – opcja wegetariańska

DESER

Mus czekoladowy, galaretka z szampana, karmelizowane płatki róż.

Cena menu dla jednej osoby:375 PLN /z degustacją win 565 PLN

 

Amber Room

Pałac Sobańskich
Al. Ujazdowskie 13, Warszawa

 

Facebook Restauracji

 

SIGNATURE

W mieszczącej się w budynku H15  restauracji Signature ,szef kuchni Wojciech Kiljan zabierze Was w niezapomnianą podróż po smakach stworzonych z miłości do jedzenia i gotowania. Oryginalna karta dań oparta  jest w 90% na produktach z eko-upraw. Po kolacji możecie zarezerwować pokój w hotelu H15 i napić się rano kawy spoglądając na przeszklone patio ,tego pięknego hotelu.

źródło zdjęcia:facebook/signature

MENU WALENTYNKOWE

Amuse bouche
kozi ser/lawenda/papryczka pimento

Przystawki

Ostryga/Krwawa Mary/ogórek/wywar wołowy/lubczyk

*

Węgorz/boczniak mikołajkowy/koperek

Dania Główne

Sarna/smardze/pasternak/cynamon

Intermezzo

Grejpfrut/tymianek

 Dziki okoń/seler/kalafior/fermentowany seler naciowy/

 Deser

Banan/słony karmel/pieprz syczuański

Cena menu dla jednej osoby:250 PLN

I coś extra :opcje dodatkowe czyli skomponuj swój własny wymarzony wieczór walentynkowy z Signature*:

Liścik – zaskocz partnera informacją od Ciebie, którą dostarczymy w pięknej kopercie na papierze firmowym Signature, w ustalonym momencie Waszej kolacji.
– Cena: bezpłatnie

Bukiet – 12 róż lub 24 tulipany od Ciebie dla Twojej partnerki czekające na stoliku.
– Cena: 180 pln

Champagne – Moet Imperial Brut
– Cena: 350 pln/butelka

Champagne  – Crochet-Riviere Brut

-Cena: 250pl /butelka  lub 50pln/kieliszek

Nocleg w H15 Boutique
– Cena od 450pln (Standard Room) – 2250pln (Penthouse)

Pakiety:

Kolacja, bukiet, liścik, szampan  Crochet-Riviere Brut
-Cena za dwie osoby: 890pln (dodatkowo z noclegiem od 1330pln)

Kolacja, bukiet, liścik, szampan  Moet Imperial Brut
– Cena za dwie osoby: 990pln  (dodatkowo z noclegiem od 1390pln)

Dodatkowe informacje i rezerwacja miejsc:
jacek.sluborski@signaturerestaurant.pl
tel: +48 505 303 973

SIGNATURE RESTAURANT

Poznańska 15
00-680 Warszawa

Facebook Restauracji

 

BEZ TYTUŁU

BEZ  Tytułu mieści się w pięknej kamienicy przy Poznańskiej. Eleganckie i jednocześnie przytulne wnętrze sprawi, że poczujecie się tu komfortowo. Francuski szef kuchni Erwan Debono przygotował bardzo kuszące menu w atrakcyjnej cenie.

źródło zdjęcia: facebook/beztytulu

MENU WALENTYNKOWE

Amuse bouche
orkisz / trufla / orzechy laskowe
Val de mer Bourgogne Blanc 2015, Patrick Piuze, Burgundia

chrupiący seler / sos alfredo / oliwki
Gewutrzraminer Reserve 2013, Maison Trimbach, Alsace

gołąbki z langustynkami / ziemniaki / bulion z langustynek / trawa cytrynowa
Vouvray les Fondreaux 2015, Domaine Champalou, Loire Valey

pierś z kaczki / chrust pomarańczowy / sos pieprzowy / krokieciki z czosnku / pasternak
Bourgogne Roncevie 2014, Domaine Arlaud, Burgundy

makaronik / truskawki / szampan
Leclerc Briant Rosé N.V., Szampania, Francja

mus czekoladowy / marshmallow borówkowe / biała czekolada

Cena za osobę:
– kolacja degustacyjna: 160 PLN
– kolacja degustacyjna z wine pairingiem: 250 PLN

Rezerwacje przyjmowane są na dwa sittingi: 17.00-20.00 lub 20.00-23.00

BEZ TYTUŁU

Poznańska 16
00-680 Warszawa

Facebook Restauracji

BUBBLES

Do Bubbles lubię wracać, zwłaszcza na wyjątkowe okazje.  Wnętrze jest przytulne, obsługa profesjonalna ,a serwowane jedzenie nigdy mnie nie zawiodło. Wybór szampanów potrafi zawrócić w głowie! znajdziemy tu butelki od najbardziej znanych i wielkich producentów .

MENU WALENTYNKOWE

Przystawki (jedna do wyboru)

Mule w sosie szafranowym
Kompresowany ogórek z awokado, orzechami i marynowaną dynią, kozim serem i kiełkami grochu

Plastry kaczki z sosem z czarnej porzeczki i julienne z mango

Dania Główne (jedno do wyboru)

Królik faszerowany, puree z pietruszki i mus z moreli
Filet z sandacza na ciastku z amarantusa, smażoną kapustą z kminkiem i sosem cytrynowo-kardamonowym

Desery (jeden do wyboru)

Ciastko ptysiowe z lodami waniliowymi, polewą z gorzkiej belgijskiej czekolady
Francuskie ciastko z kremem dyniowym i sosem z czerwonej porzeczki

Cena za osobę : 120 PLN plus 10% serwisu kelnerskiego

BUBBLES

plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9

00-078 Warszawa

Facebook Restauracji

 

WHITE ONE

Elegancka restauracja w sąsiedztwie Placu Konstytucji. Tajemnicza za sprawą nowatorskiego menu z koncepcją białej karty. Na szczęście menu walentynkowe  nie jest tajemnicą, a miłą niespodzianką jest wersja menu wegetariańskiego.

źródło zdjęcia :facebook/whiteone

MENU WALENTYNKOWE

KLASYCZNE:
*Aperitif: Bauget-Jouette Carte Blanche Brut N.V., Epernay, Szampania, Francja

*Amuse-bouche:
1) Ostrygi z Normandii w dwóch odsłonach:
*surowa z limonkowym sosem mignonette
*zapieczona z serem taleggio i malinami
2) Policzek żabnicy z przegrzebkiem flambirowane białym porto
3) Krewetka argentyńska, arancini z pancettą i pikantnym bulionem tajskim

*Intermezzo
4) Ogon langusty w szafranowym sosie beurre blanc z musem z homara
5) Gołąb w sosie z czarnej porzeczki z foie gras flambirowaną miodem pitnym dwójniakiem oraz sufletem buraczanym z czeremchą
6) DeserLove – WHITE night, ONE love

240pln /osoba ~ Selekcja win 160pln

MENU WEGAŃSKIE:
*Aperitif: Bauget-Jouette Carte Blanche Brut N.V., Epernay, Szampania, Francja

*Amuse-bouche
1) Ceviche z rzodkiewki daikon
2) Glony wakame, sorbet mango i bergamotką
3) Fondant z podgrzybkami, puree selerowe z truflą, palony kalafior
4) Krem z wędzonych warzyw z fermentowanymi rodzynkami i pierożkami nadziewanymi orzechami nerkowca

*Intermezzo
5) Topinambur w oleju rydzowym ze skorzonerą glazurowaną w białym porto
6) Gołąbek z kuskusem perłowym, musem buraczanym i sosem z czeremchy
7) Lody pietruszkowe z fistaszkami i czarnym bzem

180pln /osoba ~ Selekcja win wegańskich 160pln

Rezerwacje:
Telefon: 22 254 85 55 / 530 222 988
E-mail: kontakt@whiteone.pl

WHITE ONE

ul.Koszykowa 47

Facebook Restauracji

 

GAUMARJOS

Autentyczna kuchnia gruzińska w stolicy. Najlepsze chinkali, chaczapuri imeruli i wspaniały klimat. Gaumarjos zabierze Was w podróż po kolorowych i aromatycznych smakach Gruzji .Wyjątkowa, walentynkowa uczta dla dwojga w rewelacyjnej cenie.

źródło zdjęcia:facebook/gaumarjos

 

MENU WALENTYNKOWE

Wino różowe musujące z Gruzji – 2 kieliszki

 

Roladki z bakłażana/z pastą z orzechów włoskich, świeżą kolendrą, pestkami granatu i ziołami gruzińskimi- 2 sztuki

 

Kulki szpinakowe /pasta z orzechów włoskich, pestki granatu – 2 sztuki

 

Chaczapuri Imeruli – placek z ciasta drożdżowego nadziewany mieszanką serów – 1 placek(6 kawałków)

 

Chinkali – gruzińskie pierogi ręcznie robione z siekanym mięsem i rosołkiem w środku – 2 sztuki

 

Chanachi – jagnięcina duszona w warzywach ze świeżą kolendrą, przyprawy gruzińskie  – 1 porcja

 

Gruzińska sałatka – ogórki, pomidory, papryka, świeża kolendra, orzechy włoskie, cebula, zioła gruzińskie

 

Puszyste kremówki – poduszeczki z ciasta francuskiego nadziewane słodkim kremem – 2 sztuki

 

Imbryczek herbaty gruzińskiej/czarnej lub zielonej

Cena za parę : 200 PLN

 GAUMARJOS

Aleja Komisji Edukacji Narodowej 47

Facebook Restauracji

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Close