Blog post

TOP 6 RESTAURACJI NA WALENTYNKI W WARSZAWIE

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Pewnie nie każdy z Was ma już pomysł ,jak spędzić ten dzień z ukochaną osobą. Przybywam z pomocą! Wybrałam moim zdaniem 6 najlepszych restauracji, w których Walentynkowa kolacja będzie wyjątkowa. Specjalne menu, romantyczny klimat, a nawet możliwość połączenia kolacji z pobytem w eleganckim hotelu . Niech ten wieczór będzie magiczny!

AMBER ROOM

źródło zdjęcia:facebook/amberroom

To niezwykle klimatyczne miejsce. Restauracja mieści się bowiem w zabytkowym  Pałacu Sobańskich. Poczujecie się tu wyjątkowo. Eleganckie wnętrze ,w połączeniu z wytworną kuchnią, zadowoli każdego smakosza ,ceniącego doznania na najwyższym poziomie. To menu mnie zachwyciło (duży plus za opcje wegetariańskie).

MENU WALENTYNKOWE

AMUSE BOUCHE Z KIELISZKIEM SZAMPANA

N.V.Taittinger Brut Reserve.Remis.France

Tatar z małż św.Jakuba, bliny,śmietana z limonką

Chrupiący parmezan,Pesto z buraków,tiul ziołowy – opcja wegetariańska

PRZYSTAWKA

Krab, awokado, marynowany ogórek, creme fraiche

Kozi ser Bon Bon, jabłko, seler, orzech włoski – opcja wegetariańska

ZUPA

Zupa grzybowa, pieczony seler w solonym cieście

SORBET

Malina,złoto

DANIE RYBNE

Okoń morski, groszek, Pancetta, mini sałata rzymska, puree ziemniaczane z serem Pecorino

Risotto z Karczochami, piana szpinakowa, oliwa truflowa – opcja wegetariańska

DANIE MIĘSNE

Pierś i udko z kaczki, marakuja, klementynki, batat, pak choi

Ravioli z dynią, mleko migdałowe, szałwia, Amaretto crumble – opcja wegetariańska

DESER

Mus czekoladowy, galaretka z szampana, karmelizowane płatki róż.

Cena menu dla jednej osoby:375 PLN /z degustacją win 565 PLN

 

Amber Room

Pałac Sobańskich
Al. Ujazdowskie 13, Warszawa

 

Facebook Restauracji

 

SIGNATURE

W mieszczącej się w budynku H15  restauracji Signature ,szef kuchni Wojciech Kiljan zabierze Was w niezapomnianą podróż po smakach stworzonych z miłości do jedzenia i gotowania. Oryginalna karta dań oparta  jest w 90% na produktach z eko-upraw. Po kolacji możecie zarezerwować pokój w hotelu H15 i napić się rano kawy spoglądając na przeszklone patio ,tego pięknego hotelu.

źródło zdjęcia:facebook/signature

MENU WALENTYNKOWE

Amuse bouche
kozi ser/lawenda/papryczka pimento

Przystawki

Ostryga/Krwawa Mary/ogórek/wywar wołowy/lubczyk

*

Węgorz/boczniak mikołajkowy/koperek

Dania Główne

Sarna/smardze/pasternak/cynamon

Intermezzo

Grejpfrut/tymianek

 Dziki okoń/seler/kalafior/fermentowany seler naciowy/

 Deser

Banan/słony karmel/pieprz syczuański

Cena menu dla jednej osoby:250 PLN

I coś extra :opcje dodatkowe czyli skomponuj swój własny wymarzony wieczór walentynkowy z Signature*:

Liścik – zaskocz partnera informacją od Ciebie, którą dostarczymy w pięknej kopercie na papierze firmowym Signature, w ustalonym momencie Waszej kolacji.
– Cena: bezpłatnie

Bukiet – 12 róż lub 24 tulipany od Ciebie dla Twojej partnerki czekające na stoliku.
– Cena: 180 pln

Champagne – Moet Imperial Brut
– Cena: 350 pln/butelka

Champagne  – Crochet-Riviere Brut

-Cena: 250pl /butelka  lub 50pln/kieliszek

Nocleg w H15 Boutique
– Cena od 450pln (Standard Room) – 2250pln (Penthouse)

Pakiety:

Kolacja, bukiet, liścik, szampan  Crochet-Riviere Brut
-Cena za dwie osoby: 890pln (dodatkowo z noclegiem od 1330pln)

Kolacja, bukiet, liścik, szampan  Moet Imperial Brut
– Cena za dwie osoby: 990pln  (dodatkowo z noclegiem od 1390pln)

Dodatkowe informacje i rezerwacja miejsc:
jacek.sluborski@signaturerestaurant.pl
tel: +48 505 303 973

SIGNATURE RESTAURANT

Poznańska 15
00-680 Warszawa

Facebook Restauracji

 

BEZ TYTUŁU

BEZ  Tytułu mieści się w pięknej kamienicy przy Poznańskiej. Eleganckie i jednocześnie przytulne wnętrze sprawi, że poczujecie się tu komfortowo. Francuski szef kuchni Erwan Debono przygotował bardzo kuszące menu w atrakcyjnej cenie.

źródło zdjęcia: facebook/beztytulu

MENU WALENTYNKOWE

Amuse bouche
orkisz / trufla / orzechy laskowe
Val de mer Bourgogne Blanc 2015, Patrick Piuze, Burgundia

chrupiący seler / sos alfredo / oliwki
Gewutrzraminer Reserve 2013, Maison Trimbach, Alsace

gołąbki z langustynkami / ziemniaki / bulion z langustynek / trawa cytrynowa
Vouvray les Fondreaux 2015, Domaine Champalou, Loire Valey

pierś z kaczki / chrust pomarańczowy / sos pieprzowy / krokieciki z czosnku / pasternak
Bourgogne Roncevie 2014, Domaine Arlaud, Burgundy

makaronik / truskawki / szampan
Leclerc Briant Rosé N.V., Szampania, Francja

mus czekoladowy / marshmallow borówkowe / biała czekolada

Cena za osobę:
– kolacja degustacyjna: 160 PLN
– kolacja degustacyjna z wine pairingiem: 250 PLN

Rezerwacje przyjmowane są na dwa sittingi: 17.00-20.00 lub 20.00-23.00

BEZ TYTUŁU

Poznańska 16
00-680 Warszawa

Facebook Restauracji

BUBBLES

Do Bubbles lubię wracać, zwłaszcza na wyjątkowe okazje.  Wnętrze jest przytulne, obsługa profesjonalna ,a serwowane jedzenie nigdy mnie nie zawiodło. Wybór szampanów potrafi zawrócić w głowie! znajdziemy tu butelki od najbardziej znanych i wielkich producentów .

MENU WALENTYNKOWE

Przystawki (jedna do wyboru)

Mule w sosie szafranowym
Kompresowany ogórek z awokado, orzechami i marynowaną dynią, kozim serem i kiełkami grochu

Plastry kaczki z sosem z czarnej porzeczki i julienne z mango

Dania Główne (jedno do wyboru)

Królik faszerowany, puree z pietruszki i mus z moreli
Filet z sandacza na ciastku z amarantusa, smażoną kapustą z kminkiem i sosem cytrynowo-kardamonowym

Desery (jeden do wyboru)

Ciastko ptysiowe z lodami waniliowymi, polewą z gorzkiej belgijskiej czekolady
Francuskie ciastko z kremem dyniowym i sosem z czerwonej porzeczki

Cena za osobę : 120 PLN plus 10% serwisu kelnerskiego

BUBBLES

plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9

00-078 Warszawa

Facebook Restauracji

 

WHITE ONE

Elegancka restauracja w sąsiedztwie Placu Konstytucji. Tajemnicza za sprawą nowatorskiego menu z koncepcją białej karty. Na szczęście menu walentynkowe  nie jest tajemnicą, a miłą niespodzianką jest wersja menu wegetariańskiego.

źródło zdjęcia :facebook/whiteone

MENU WALENTYNKOWE

KLASYCZNE:
*Aperitif: Bauget-Jouette Carte Blanche Brut N.V., Epernay, Szampania, Francja

*Amuse-bouche:
1) Ostrygi z Normandii w dwóch odsłonach:
*surowa z limonkowym sosem mignonette
*zapieczona z serem taleggio i malinami
2) Policzek żabnicy z przegrzebkiem flambirowane białym porto
3) Krewetka argentyńska, arancini z pancettą i pikantnym bulionem tajskim

*Intermezzo
4) Ogon langusty w szafranowym sosie beurre blanc z musem z homara
5) Gołąb w sosie z czarnej porzeczki z foie gras flambirowaną miodem pitnym dwójniakiem oraz sufletem buraczanym z czeremchą
6) DeserLove – WHITE night, ONE love

240pln /osoba ~ Selekcja win 160pln

MENU WEGAŃSKIE:
*Aperitif: Bauget-Jouette Carte Blanche Brut N.V., Epernay, Szampania, Francja

*Amuse-bouche
1) Ceviche z rzodkiewki daikon
2) Glony wakame, sorbet mango i bergamotką
3) Fondant z podgrzybkami, puree selerowe z truflą, palony kalafior
4) Krem z wędzonych warzyw z fermentowanymi rodzynkami i pierożkami nadziewanymi orzechami nerkowca

*Intermezzo
5) Topinambur w oleju rydzowym ze skorzonerą glazurowaną w białym porto
6) Gołąbek z kuskusem perłowym, musem buraczanym i sosem z czeremchy
7) Lody pietruszkowe z fistaszkami i czarnym bzem

180pln /osoba ~ Selekcja win wegańskich 160pln

Rezerwacje:
Telefon: 22 254 85 55 / 530 222 988
E-mail: kontakt@whiteone.pl

WHITE ONE

ul.Koszykowa 47

Facebook Restauracji

 

GAUMARJOS

Autentyczna kuchnia gruzińska w stolicy. Najlepsze chinkali, chaczapuri imeruli i wspaniały klimat. Gaumarjos zabierze Was w podróż po kolorowych i aromatycznych smakach Gruzji .Wyjątkowa, walentynkowa uczta dla dwojga w rewelacyjnej cenie.

źródło zdjęcia:facebook/gaumarjos

 

MENU WALENTYNKOWE

Wino różowe musujące z Gruzji – 2 kieliszki

 

Roladki z bakłażana/z pastą z orzechów włoskich, świeżą kolendrą, pestkami granatu i ziołami gruzińskimi- 2 sztuki

 

Kulki szpinakowe /pasta z orzechów włoskich, pestki granatu – 2 sztuki

 

Chaczapuri Imeruli – placek z ciasta drożdżowego nadziewany mieszanką serów – 1 placek(6 kawałków)

 

Chinkali – gruzińskie pierogi ręcznie robione z siekanym mięsem i rosołkiem w środku – 2 sztuki

 

Chanachi – jagnięcina duszona w warzywach ze świeżą kolendrą, przyprawy gruzińskie  – 1 porcja

 

Gruzińska sałatka – ogórki, pomidory, papryka, świeża kolendra, orzechy włoskie, cebula, zioła gruzińskie

 

Puszyste kremówki – poduszeczki z ciasta francuskiego nadziewane słodkim kremem – 2 sztuki

 

Imbryczek herbaty gruzińskiej/czarnej lub zielonej

Cena za parę : 200 PLN

 GAUMARJOS

Aleja Komisji Edukacji Narodowej 47

Facebook Restauracji

 

Komentarzy (3)

  • weronnika

    13 lutego 2019 at 21:00

    Myśmy zamówili stolik na romantyczną kolację w restauracji Foccacia, w cenie mamy menu 4 daniowe a do tego proseco 🙂 Byliśmy tam kiedyś i bardzo nam smakowało a restauracja jest bardzo urokliwa .

  • Aldona

    30 maja 2019 at 09:15

    Warto rozważyć też Literatkę. Barokowy wystrój i otoczenie zabytków na Krakowskim Przedmieściu robi niesamowity klimat. Na dodatek jedzenie poskie, tradycyjne więc jest 100% pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie.

  • Grażyna

    14 czerwca 2019 at 14:49

    Też mogę polecić Literatkę nie tyko za pyszne jedzenie, ale też za wspaniały wystrój. Mój narzeczony właśnie tam mi się oświadczył.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close