Blog post

ToTò Eataliano – WŁOSKIE SMAKI NA POZNAŃSKIEJ

ToTò Eataliano to mała knajpka serwująca kuchnię włoską.Pierwszą styczność z tym lokalem miałam ponad rok temu po otwarciu.Moje wspomnienia były pozytywne po tamtej wizycie.Niedawno miałam okazję w gronie znajomych blogerów ponownie odwiedzić to miejsce i poznać bliżej tutejsze menu .

Pierwsza wizyta odbyła się latem.Cieszyłam się słońcem i tętniącym życiem miastem w tutejszym ogródku.Jesienią nie ma tak dobrze i biesiadowałam w małym,gwarnym wnętrzu restauracji.

Karta ToTo jest obszerna .Znajdziemy w niej wszystko co dusza smakosza włoskiej kuchni zapragnie.

Przystawki:

Bruschetta mix – spróbowaliśmy z pomidorami,pastą z oliwek oraz z mozzarellą.Wszystkie przyjemnie chrupały w ustach i były miłym początkiem spotkania.

Antipasto misto – czyli deska pysznych serów i wędlin podawana z focaccią.Zawsze zdaje test przy spotkaniach w większym gronie.

SAŁATY

Insalata Nizzarda – na łożu z sałaty rzymskiej  ułożone zostały paseczki perfekcyjnej grillowanej polędwicy z tuńczyka.Na półmisku znalazły się również jajka przepiórcze,pomidorki cherry,ziemniaczki opiekane,oliwki,czerwona cebula,kapary oraz anchois.

CAPRA –ta sałatka z grillowanym kozim serem,chipsami z pancetty,ogórkiem,pomidorem została skropiona dressingiem malinowym o pięknym kolorze .

DANIA GŁÓWNE

RAVIOLI AL. CROSTACEI – tych czarnych pierożków miałam okazję spróbować wcześniej i byłam zachwycona(zwłaszcza intensywnym smakiem farszu).Czarne ravioli wypełnione farszem ze skorupiaków(langustynek,krewetek,homara,omółka oraz surimi),polane oliwą truflową – kolejny raz mnie nie zawiodły.

SPAGHETTI ALLA CARBONARA – Sprężysty makaron z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu,odrobiny pancetty oraz surowym żółtkiem na wierzchu – które musimy wymieszać z makaronem.

GNOCCHI TRICOLORE –burak,ziemniak,szpinak- trzy rodzaje mięciutkich gnocchi ,lśniące od masełka szałwiowego.Przyjemna dla oka i podniebienia propozycja.

RISOTTO DI MARE – idealne risotto dla fanów owoców morza.Przyrządzone w punkt i pięknie podane.

PIZZA

Tutejsza pizza to mój ideał .Cieniutkie jak papier ciasto,które chrupie przy każdym kęsie.Wybór jest spory,lecz moim faworytem jest klasyczna Margarita oraz Michel Angelo z karmelizowaną cebulką oraz salami.

To tiramisu pamiętałam długo.Przede wszystkim dzięki podaniu w kieliszku kremu.Deser  w stylu „zrób to sam”.W kieliszku do wina znajduje się aksamitny krem z mascarpone .W małym kieliszku obok znajduje się espresso z dodatkiem likieru kawowego oraz twarde biszkopty,które należy zamoczyć w kieliszku z kawą.Nie pozostaje nam nic innego jak bawić się i rozkoszować smakiem.

 

 

ToTò Eataliano

Poznańska 5
00-680 Warszawa

Facebook Restauracji

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close