Blog post

Varso Vie – Polska kuchnia

Tradycyjne polskie potrawy, są to smaki mojego dzieciństwa. Tradycyjny schabowy, flaki, zupa pomidorowa czy karp w restauracji Varso Vie możemy wrócić do korzeni i tradycji polskiej kuchni w nowym ,świeższym wydaniu.
vars6.jak-zmniejszyc-fotke_pl
vars1.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Piękne nowoczesne wnętrze i dzieła sztuki wiszące na ścianach restauracji sprawiają, iż czuję się w tym wnętrzu bardzo dobrze. W oczekiwaniu na dania możemy przyglądać się gotującym kucharzom, co jest niezwykle przyjemne ponieważ poruszają się po kuchni z lekkością, skupieni i z wyraźnie widoczną pasją i przyjemnością.
Na początek Sałatka z kaczymi żołądkami, wędzony ziemniak, dressing malinowy(23zł)byłam zachwycona gdy spróbowałam, ziemniaki o cudownym aromacie wędzenia, żołądki miękkie, dodatkowo słodkie wisienki, pomidorki i obłędny dressing. Polecam.
vars10.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Flaki po Warszawsku(16zł)podawane z chrupiącym pieczywem.Smaczne danie,lekko pikantne, podawane z ciekawymi w smaku i konsystencji kuleczkami zrobionymi ze szpiku i wątróbki.
vars13.jak-zmniejszyc-fotke_pl
vars12.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Schabowy raz! każdy prawdziwy polak lubi schabowe, tak twierdzi moja siostra. Podawany z tradycyjną ciapkapustą (37zł)porządny kawał mięsa z kością, gruby soczysty kotlet, perfekcyjnie usmażony co jest rzadkością w restauracjach, zawsze dostawałam nędzną imitację schabowego cienki, twardy i w grubej panierce .Kapusta podawana do schabowego była pyszna i dobrze doprawiona.
vars14.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Dorsz z crustem ziołowym, szpinak, soczewica kawiorowa(51zł)pięknie podane danie,lekkie i pełne smaku.Dorsz został przyrządzony pierwszorzędnie , był soczysty ,zwarty i jednocześnie bardzo delikany. Pokryty intensywnie ziołowym i słonym crustem. Soczewica była pyszna z listkami szpinaku, przyjemnie pękała w ustach.
vars3.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Gwiazda wieczoru czyli Comber z sarny, szalotka confit, puree selerowe, portobello, sos żubrowy(89zł)jak twierdzi mój przyjaciel wszystko co pochodzi z lasu jest dobre,jeżeli chodzi o to danie zgadzam się!comber z sarny jest delikatnym i chudym kawałkiem mięsa,tylko doświadczony kucharz jest w stanie podać soczysty comber.
Miałam przyjemność rozkoszować się smakiem i aromatem fenomenalnie przygotowanej dziczyzny, soczysta, miękka, obłędnie pyszna! z kremowym i aksamitnym puree oraz ciemnym intensywnym w smaku sosem .Na talerzu był jeszcze jeden składnik, mianowicie portobello czyli duża pieczarka o mocnym smaku i aromacie, niepodobnym do tradycyjnej pieczarki. Niektórzy twierdzą, iż portobello przypomina w smaku grillowane mięso.
vars4.jak-zmniejszyc-fotke_pl
vars5.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Deser czyli Sernik z maracują i białą czekoladą, sorbet marchwiowo-imbirowy(19zł)kocham serniki i jeżeli znajdę jeszcze miejsce na deser to musi być właśnie sernik.
Cudownie słodki,wilgotny i jak dla takiego łasucha jak ja,za mały!kawałek sernika:)słodycz przełamał sorbet marchwiowo-imbirowy co było bardzo ciekawą kompozycją smakową i docenią ją prawdziwi koneserzy o wyrafinowanych podniebieniach.
vars8.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Restauracja w godzinach 12-16 serwuje lunch, w cenie 25zł możemy spróbować trzech dań. Propozycja warta uwagi.

Restauracja Varso Vie to miejsce w którym czuć pasję do jedzenia w każdym calu.

Polecam
GŁODNA DOROTA

Restauracja Varso Vie
Plac Konstytucji 2
00-552 Warszawa

Varso Vie Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close