Blog post

Vyčeska – tradycyjne czeskie specjały

vyceska6.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Często szukałam miejsca w którym można wypić dobre piwo i smacznie zjeść. Dobrze wiecie, że nie zawsze idzie to w parze. W pewien mroźny listopadowy wieczór trafiłam do takiego miejsca.
Wystrój jest odrobinę mroczny(czarne ściany),mały bar ,fajne dekoracje i nastrojowe oświetlenie.

Czeską biesiadę rozpoczęły zimne przekąski:
Utopieniec – Czeska kiełbasa špekáčka marynowana w zalewie z ciemnego czeskiego pilznera(11zł)

Pistacjowy camembert – mięciutki z chrupiącymi pistacjami(16zł)

Nakládaný hermelín – Hermelin to miękki ser z białą pleśnią .Marynowany z cebulą w ziołowej zalewie.(18zł)

Pasztet podany z chutneyem jabłkowo-gruszkowym i tostem.Przyjemny kontrast smaków.(14zł)

Domowy smalec na ciemnym pieczywie z kiszonym ogórkiem.
vyceska5.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Wszystkie przekąski bardzo dobrze komponowały się z czeskim pilznerem Ježek(11%ekstraktu)

Ciepłą przekąską był chrupiący z wierzchu o puszystym wnętrzu placek ziemniaczany z niespodzianką. Bramborak faszerowany był mięsem drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.
vyceska3.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Podane do dania półciemne piwo dolnej fermentacji Demon(13%ekstraktu)to zdecydowanie mój faworyt.

Smažený sýr – klasyczne czeskie danie, gruby plaster sera gouda w chrupiącej panierce ,podawany z pysznym sosem tatarskim i frytkami(25zł).Osobiście mogłabym jeść i jeść:)a bioderka rosłyby i rosły.
Smak dania dopełniało piwo Vyskov(10%ekstraktu)
vyceska2.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Kolejnym daniem głównym w wersji mini był praski gulasz z dwóch mięs(27zł).Wołowina i wieprzowina były mięciutkie. Knedlik z dodatkiem grzanek z ciemnego pieczywa,które dodały przyjemny element chrupkości .Zanurzony w esencjonalnym ciemnym sosie. Charakteru dodał prawdziwy ogórek kiszony i marynowana cebulka.
Do dania podano gorzkawe ciemne piwo dolnej fermentacji Baron(11,8%ekstraktu)
vyceska7.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Deser to kwintesencja Czeskiej kuchni. Tłusto i smacznie. Pulchny knedlik z borówkami skąpany w słodkim maślanym sosie(9zł).
Piwo o bananowym aromacie z nutą goździków, świetnie pasowało do deseru.
vyceska1.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Z Vyčeski wyszałm zadowolona zarówno z dań jakie miałam przyjemność spróbować,obsługi i opieki profesjonalnej Pani manager. Ale najbardziej z atmosfery jaka panowała przy stole smakoszy:)dobre jedzenie w doborowym towarzystwie smakuje jeszcze lepiej.

Polecam
Głodna Dorota

Vyčeska
Ul.Polinezyjska 10
Warszawa

*Na zdjęciach widnieją porcje degustacyjne. Ceny podane w opisie są cenami za dania w standardowej(większej)wersji.

Vyčeska Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close