Blog post

W WEKU – NOWE MIEJSCE Z KUCHNIĄ POLSKĄ

Wekowanie to sprawdzona „babcina” metoda pasteryzacji, dzięki której możemy dłużej przechowywać żywność. Na szczęście w nowej restauracji W WEKU na warszawskiej Woli posiłki przygotowywane są ze świeżych wysokiej jakości produktów .

Industrialne wnętrze restauracji jest bardzo przyjemne i sprawia ,iż czuję się w niej komfortowo(dodatkowym plusem w upalne dni jest klimatyzacja).

Zaledwie klika stolików w środku ,krótkie spójne menu i bardzo przyjemna obsługa – to pierwsze plusy tego miejsca.

Skusiłam się na tatar  z polędwicy wołowej(22zł) który dumnie prezentował się na talerzu. Towarzystwo kolorowych dodatków oraz jajka przepiórczego poche uatrakcyjnia jeszcze bardziej walory wizualne tej przystawki. Mięso było perfekcyjnie posiekane,dobrze oczyszczone i odpowiednio miękkie.  Jajko miało idealnie płynne żółtko.Grzybki i sos musztardowy dopełniły dzieła.Warto wspomnieć również o pieczywie serwowanym do tej przystawki –wypiekane codziennie, domowe chrupiące pieczywo z ziarnami to istny ideał ,który daje czystą przyjemność z jedzenia.

Choć o tej porze roku bardziej preferuję zupy typu chłodnik ,to możliwość poznania smaku tutejszego kremu z żuru wynagrodziło mi wszystko. Odpowiednio kwaśny o kremowej konsystencji podany osobno ,po to by móc samemu nalać go do talerza w którym znajdowały się same pyszne dodatki.Pieczone młode ziemniaczki,chips z bekonu,jajko przepiórcze poche,znakomita biała kiełbaska.Ten smak przypomniał mi żurek mojej mamy, tylko podany w nowoczesny sposób który niewątpliwie cieszy .

Danie główne w postaci kurczaka kukurydzianego ,który dość ryzykownie został upieczony, spełnił ostatecznie moje oczekiwania. Nie zabrakło mu soczystości, a towarzystwo wspaniałych grillowanych zielonych szparagów w sosie holenderskim i pieczonych ziemniaków ,stworzyło spójną i smaczną całość.

Restauracja W WEKU specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej.Główną zaletą jest estetyka potraw ,które są pięknie podane,a wspomniana nowoczesność nie ujmuje smaku tradycyjnym specjałom.

Od kilku dni obowiązuje nowa karta, a w niej m.in. polędwiczka wieprzowa z sosem z kurek w towarzystwie musu z czerwonej kapusty i kopytek oraz połówka kaczki z buraczanymi kopytkami, pieczonym jabłkiem i sosem malinowym – mmm brzmi pysznie! Krem z żurku oraz tatar nadal dostępne.

Więcej ujęć dań i wnętrza znajdziecie w filmie.

 

 

Głodna Dorota

W WEKU

Ul. Jana Kazimierza 47/U1, wjazd od Ulicy Sztuk Pięknych

01-267 Warszawa

Facebook restauracji

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close