Blog post

Nowa wegańska restauracja w Warszawie zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Piątkowe popołudnie nie jest najlepszą porą by w spokoju zjeść lunch w centrum miasta.  Wegemama potwierdziła moje obawy i pękała w szwach …miałam jednak szczęście i z dwudziestu minut oczekiwania na stolik zrobiło się pięć 🙂 później jednak okazało się, iż przez duże oblężenie na dania z menu(oprócz lunchu) trzeba czekać pół godziny .I tak było…

Wystrój jest skromny i przyjemny ,panuje w nim luźna atmosfera. Drewniane stoły i krzesła, miejsca z niskimi stolikami i pufy na których mamy siedzieć, to raczej rozwiązanie dla zwinnych nastolatków w trampkach niż dla pań w szpilkach. Witryna z ciastami cieszy oko i skutecznie kusi. Kącik z wodą i dodatkami takimi jak: limonka, cytryna i mięta zdaje swój egzamin.

W zróżnicowanym menu nie ma nudy, brakuje mi jednak w nim deserów ale przyjemny Pan kelner służył pomocą w tej kwestii .Złożenie zamówienia odbywa się szybko i sprawnie ,ponieważ kelner dzierży w dłoni tablet .Pyk, pyk i gotowe.

Po złożeniu zamówienia na naszym stole lądują czekadełka w postaci gęstej pasty ze słonecznika z przyjemną nuta czosnku i słupkami chrupiącej marchewki.

Zestaw lunchowy(24zł,zupa i danie główne )kusił wyjątkowym zestawieniem.

Krem z marchwi z kolendrą i masłem orzechowym nie był papką dla dzieci .Pikantny, wyrazisty w smaku z wyczuwalnymi grudkami.

Rewelacyjne było danie główne czyli Sorgotto, które powinno trafić do stałego menu! kasza sorgo, która jest bogatym źródłem min. błonnika, białka oraz witamin z grupy B została perfekcyjnie ugotowana . Podana z cienkimi plasterkami aromatycznych leśnych grzybów i jarmużem.

Przemyślane i świeże dodatki w postaci kulek z tofu z ziołami oraz sałatki z białych warzyw korzennych w której dominowała biała rzodkiew ,podkręcona cytrusową  nutą majonezu limonowego świetnie komponowała się z pozostałymi elementami dania.

Buraczkowy wachlarz(22zł)czyli sałatka, która zachwyciła moje kubki smakowe idealnie wyważonym balansem smaków . Cieniutkie plasterki czerwonego buraka macerowały się w konfiturze z czarnego bzu i octu balsamicznego co nadało przyjemnego kwaskowatego charakteru temu warzywu, przełożone zostały pysznym przyrządzonym na miejscu serem z nerkowców, pomidorowym i bazyliowym pesto. Sałatka udekorowana była roszponką, tartą marchewką ,żółtym burakiem, pomarańczą i płatkami migdałów. Podawana z chrupkim pieczywem raw przygotowanym w dehydratorze czyli maszynce ,która suszy i pozwala zachować do 96% wartości odżywczych produktów. Ten suszony kilkanaście godzin pełen ziaren chlebek bardzo mi smakował .

Tradycyjna Khmerska potrawa KROEUNG CURRY(32zł). Danie składające się z kilku elementów. Miseczka wypełniona chrupiącymi warzywami(dynia Hokkaido,marchewka,groszek cukrowy,brokuł,szpinak wodny,papryka)skąpanymi w pikantnym sosie na bazie mleczka kokosowego i dodatkiem kolendry meksykańskiej.

Sałatka z mango, ananasa, papryki, kiełków fasoli mung, pak choi w sosie z tamaryndowca.Świeża, pełna smaku chrupiąca i przyjemnie słodkawa sałatka .

Do tego dania musimy wybrać jedną z pięciu dostępnych wersji z: ryż brązowy,jaśminowy,basmati,kasza jaglana,quinoa(czyli komosa ryżowa)oraz ulubione białko:tempeh,tofu,beluga(czarna soczewica),fasola adzuki

Mój wybór padł na komosę ryżową i czarną soczewicę.

Gwiazdą tej wizyty oprócz buraczanego wachlarza był deser.

Pierwszy raz jadłam zielony sernik(12zł)Lepiej smakuje niż wygląda. Kremowy, nie za słodki swój piękny kolor zawdzięcza zdrowej spirulinie czyli proszkowi z szmaragdowozielonej algi bogatej w białko,magnez ,beta- karoten oraz witaminy. Ciemny spód z dużą ilością orzechów włoskich dodał elementu chrupkości temu pysznemu deserowi.

Warto wspomnieć ,iż oświetlenie  lokalu  jest zasilane prądem z baterii słonecznych zamontowanych w szyldzie na ścianie budynku.

Przyjemne niezobowiązujące miejsce serwujące świeże dania na bazie warzyw i owoców inspirowane smakami Azji to koncepcja, która bardzo przypadła mi do gustu i z przyjemnością będąc w okolicy wpadnę na coś zdrowego i pełnego smaku .

 

Polecam

GŁODNA DOROTA

WEGEMAMA

ul.Marszałkowska 28,Warszawa

Strona internetowa:FACEBOOK

 

Wegemama Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close