Blog post

Wizyta w restauracji U TATO – CZYLI JAK JEŚĆ TRADYCYJNE GRUZIŃSKIE POTRAWY

Dziś zapraszam Was w podróż po smakach kuchni gruzińskiej – pełnej glutenu,ziół,pysznych serów i mięsa.Mmm brzmi fantastycznie 🙂 prawda?

Filmik z mojej wizyty w restauracji U TATO oraz krótki instruktarz jak prawidłowo jeść chinkali oraz Adżarskie chaczapuri już jest na You Tube!Serdecznie zapraszam do oglądania i subskrybowania 🙂

Nie wyobrażam sobie wizyty w gruzińskiej restauracji bez chinkali – czyli pięknych sakiewek wypełnionych pysznym i aromatycznym mięsnym farszem .Sama myśl o jedzeniu tego przysmaku sztućcami przyprawia mnie o ciarki!nie mogę patrzeć jak to co najcenniejsze czyli rosołek wypływa na talerz i oczywiście w większości przypadków tam już zostaje – co zdecydowanie zmniejsza przyjemność z jedzenia i odbiera to co najlepsze w tym przysmaku.Jak jeść prawidłowo chinkali ?odpowiedź znajdziecie w filmie !

Te w restauracji U TATO są duże ,jędrne, pełne aromatycznego i lekko słonawego rosołku i miękkiego mięsa.Niebo 🙂

Spróbowałam również chaczapuri w dwóch wersjach :

Chaczapuri Imeruli to mięciutki i gorący tradycyjny placek gruziński nadziewany własnej roboty serem z mleka krowiego serwowany z sosem jogurtowym(21zł)często porównywane do pizzy jest przyjemnym początkiem wielkiej uczty.

Chaczapuri Adzaruli  (25 zł) przypomina swym kształtem łódź co ma symbolizować bliskość regionu do morza.Puszyste,mięciutkie i obłędnie chrupiące ciasto skrywa fantastyczny środek o którego kaloryczności wolę nie myśleć 🙂 Masło,ser i płynne jajko w pysznym cieście to przepis na udane danie.Ten rodzaj chaczapuri wymaga specjalnego traktowania.W tym przypadku również sztućce nie powinny znaleźć się w naszych dłoniach.Odrywając kawałek gorącego ciasta mieszamy zawartość tak by płynne żółtko pięknie rozlało się na wierzchu i wszystko dokładnie połączyło.

By dodać lekkości tej wizycie zamówiłam również tradycyjną gruzińską sałatkę ,która najczęściej towarzyszy w gruzińskich domach.Świeże ogórki,pomidory,sałata,bogactwo ziół i oliwki wszystko posypane tartym twardym gruzińskim serem,który był mocno słony.

Polecam Wam restaurację U TATO  i tradycyjne przysmaki kuchni gruzińskiej w towarzystwie fantastycznych (oczywiście gruzińskich) win w których się zakochałam.

GŁODNA DOROTA

 

U TATO

Ul.Mokotowska 49 A
00-542 Warszawa

Strona internetowa:FACEBOOK

Komentarzy (2)

  • gosia

    9 maja 2018 at 13:01

    Cudowna Restauracja z cudownym Właścicielem i całą Ekipą. A jedzonko….. mmmmm pyszotka!!!!

    1. glodna.dorota

      9 maja 2018 at 14:10

      Zgadzam się! I bardzo cieszę, że tu trafiłam .Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Następny post

Close