Blog post

WOŁOWINO – NOWE MIEJSCE DLA MIĘSOŻERCÓW

Mięsożercy ! Mam dla Was dobrą wiadomość . Od tygodnia mamy nową restaurację na mieście w której króluje UWAGA mięso 😉

Wołowino znajduje się w samym sercu miasta na tętniącej życiem ulicy Kruczej.

Lokal został urządzony ze smakiem . Nie ma tu miejsca na zbędne elementy wystroju . Moim ulubionym miejscem po dwóch wizytach stał się stolik przy oknie i welurowej kanapie w pięknym odcieniu zieleni .

Nie zrobiłam zdjecia wnętrza,gdyż lokal był pełen gości . Co zdecydowanie jest dobrym znakiem .

W karcie Wołowino oprócz burgerów czy steków ,znajdziemy ośmiornicę ,sałatkę czy risotto z krewetkami.

Profesjonalny kelner szybko pojawia się przy moim stoliku . Dobra znajomość dań z karty oraz lekkość podczas serwisu imponują (nie jest to niestety standard).

Podczas pierwszej wizyty spróbowałam nieziemsko aksamitnego i kremowego pasztetu z foie gras (24zł) serwowany na karmelizowanej cebulce z grzankami.

Tatar to życie ! cieszy się on niezmiennie ogromną popularnością .Podstawą jest dobrej jakości ,świeże mięso oraz odpowiednie jego potraktowanie . W Wołowino wszystko się zgadza . Perfekcyjnie posiekanie i przyjemnie pachnące mięso zostało połączone ze świetnymi dodatkami (pikle,majonez estragonowy,przepiórcze żółtko ,parmezan)

Królową przystawek okazała się jednak najlepsza moim zdaniem w mieście ośmiornica(69 zł) . Przygotowana z niezwykłą starannością i dbałością o każdy szczegół – zachwyca !

Macki ośmiornicy zanim trafią na talerz,marynują się w specjalnej zalewie na bazie wina oraz przypraw . Następnie trafia do pieca na 1,5 godziny i jest pieczona w niskiej temperaturze . Ostatnim etapem jest grill na którym macka ośmiornicy nabiera chrupkości i lekko dymnego aromatu .Serwowana z orzeźwiającą salsą z pieczonej papryki z dodatkiem cytryny ,fioletowych oliwek kalamata ,natki pietruszki oraz plasterkami pieczonego ziemniaka . Długo czekałam by ponownie zachwycić się tak perfekcyjnie przygotowaną ośmiornicą .

Jest to mój ideał na który szybko wrócę . Gratuluję szefowi kuchni i dziękuję za to cudeńko .

Jak wołowina to musiał być Burger ! W standardzie restauracja serwuje medium . Co oczywiście powinno być standardem w każdym dobrym lokalu . Jednak kelner i tak pyta o preferowany stopień wysmażenia mięsa . Poszłam w klasykę Cheeseburger (30zł ) prezentacja cieszy oko . Pierwszym krokiem było przekrojenie go na pół . Cudowny dźwięk krojonej chrupiącej, cieplej bułeczki był jak symfonia i niesamowicie cieszył 🙂 Mięso było takie jak chciałam (medium) soczyste i ładnie różowe w środku . Klasyczne dodatki (sałata lodowa ,cheddar ,pomidor ,ogórek konserwowy ,majonez ,czerwona cebula ) były świeżutkie .

Smak mięsa zadowolił moje kubki smakowe . Pisząc teraz o nim moje ślinianki szaleją i chcą ponownie poczuć ten smak – to jest najlepsza rekomendacja 😉

W planach był stek ,ostatecznie zdecydowałam się jednak na żebro wołowe (19zł -100g) którego jestem fanką ,tak jak policzków wołowych i zawsze je zamawiam gdy mam taką możliwość . Żebro w Wołowino jest przygotowywane przez tydzień zanim trafi na talerze gości .

By znaleźć idealny kawałek mięsa ,szef kuchni poświecił dużo czasu ,przetestował mnóstwo mięsa od lokalnych dostawców by trafić na swój ideał .Proces przygotowania zaczyna się od solanki z aromatycznymi przyprawami ( cynamon,kolendra,liść laurowy ,ziele angielskie ,włoszczyzna ) i nabiera kruchości przez 4 dni.Po kąpieli w solance żebro trafia na dwa dni do specjalnej winnej marynaty z brandy ,lubczykiem i natką pietruszki . Końcowym etapem jest pieczenie .Dzięki solance mięso jest pięknie różowe ,kruche i odpowiednio słone .

Jem je za pomocą samego widelca . Jest cudownie miękkie ,rozpływa się w ustach – a ja rozpływam się z rozkoszy – w smaku wyczuwam słodycz i korzenny aromat .Jedzenie tak pysznego kawałka mięsa to czysta przyjemność . Domowy sos BBQ jest jak wisienka na torcie dodając lekko  wędzonego aromatu . Gotowana kukurydza dodaje słodyczy i idealnie pasuje do żeberka .

W karcie znajduje się również 30 wyśmienitych win dobranych do serwowanych tu potraw .

Cieszy mnie ,że tak fajny lokal otworzył się w moim mieście . Tu każdy miłośnik dobrego kawałka mięsa znajdzie coś dla siebie . Szczególnie polecam Wam burgera oraz żebro .

Polecam Głodna Dorota

Wołowino

Ul.Krucza 16/22

Facebook restauracji 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni post

Close